Potusta asiaa - kolmas neitsytperunafestivaali käynnistyy Turussa

Festivaalilla halutaan syömisen ohella varjella perunan ruokakulttuurillista asemaa ja perinteitä Suomessa.

peruna
Neitsytperunafestivaalilla on tarjolla perunaa eri muodoissa.
Festivaalilla on tarjolla perunaa muun muassa tällaisessa muodossa.Esa Töykkälä / Yle

Neitsytperunafestivaali järjestetään Turussa jo kolmatta kertaa. Tapahtuman tavoitteena on nostaa uuden sadon perunan arvostusta, kohentaa sen kohtelua ja samalla parantaa sen laatua.

- Haluamme pitää yllä keskustelua, jotta nämä asiat huomioitaisiin kaupoissa ja paikoissa, joista kuluttaja voi ostaa perunaa, sanoo Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffelin puheenjohtaja Mari Sandell.

- Aika harvalla on todellisuudessa mahdollisuus nostaa perunoita omalta pellolta tai puutarhasta. Tässä on kyse myös lähiruoasta, koska logistiikka usein vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti peruna päätyy pellolta kattilaan.

Luvassa kisailua ja tiedettä

Festivaali starttaa Kokataan torilla -kilpailulla, johon osallistuu kokkeja useista turkulaisista ravintoloista. Pääraaka-aineet on kisassa hankittava kauppatorilta. Pakollinen aines on varhaisperuna, ja ostoksia varten on 50 euron budjetti, jota ei saa ylittää. Päätuomarina toimii keittiömestari Antti Vahtera.

- Maku on kilpailussa tärkeä tekijä, mutta tärkeää on myös annoksessa mukana oleva peruna ja ulottuvuudet, joita siihen mahdollisesti liittyy, Sandell kertoo.

Festivaaliviikonlopun lauantaina asiantuntijat valottavat perunan taustoja tieteellisestä näkökulmasta.

- Olemme joka vuosi yrittäneet tuoda esille tieteellistä puolta perunaan liittyen. Tänä vuonna mukana on Perusta tullut asiantuntija, joka kertoo, miten peruna on tullut Suomeen. Olemme miettineet paljon myös neitsytperunan nimen suojaamista, Sandell sanoo.