1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

USA:n laivaston delfiinit etsivät miinoja, löysivät kappaleen sotahistoriaa

Delfiinien ohjaajat eivät ensin uskoneet, että delfiinit olivat löytäneet messinkisen torpedon.

Delfiinit, joita Yhdysvaltain laivasto on kouluttanut etsimään merestä miinoja, ovat yllättäen löytäneet erittäin harvinaisen 1800-luvun torpedon merenpohjasta Kalifornian rannikolta.

Yhdysvaltain laivasto kouluttaa delfiinejä miinojen etsijöiksi, koska ihmisen voimin ei ole kyetty kehittämään delfiinin luontaisen tutkan vertaista laitetta. Delfiinit ovat myös hyviä oppimaan käskyjä, muun muassa perussäännön: ne kopauttavat veneen keulaan, jos niillä on raportoitavaa, ja perään, ellei mitään ole löytynyt.

Messinkitorpedo oli aikansa huippukeksintö.

San Diegon rannikolla viime kuussa harjoitellut pullonokkadelfiini yllätti ohjaajansa ilmoittamalla löydöstä alueella, jolta sellaisia ei odotettu. Delfiinin vinkki arveltiin virheeksi, mutta viikkoa myöhemmin toinen pullonokkadelfiini merkitsi saman paikan, jolloin sinne lähetettiin sukeltajia.

Kun he palasivat pintaan, heillä oli tuomisinaan 130-vuotias torpedo.  Kärki torpedosta puuttuu, mutta muutoin se on täydellinen.

Howellin autotehtaan kehittämä messinkitorpedo oli aikansa huippukeksintö. Noin 3,5 metrin mittainen torpedo laukaistiin käsikäyttöisen vauhtipyörän avulla. Kantama oli nelisensataa metriä, ja kärjessään torpedo kuljetti 45:tä kiloa räjähteitä.

Laivasto ei vielä osaa sanoa, miten torpedo päätyi San Diegon rantavesiin. Löytö on määrä tutkia laivaston museossa Washingtonissa. Aikoinaan valmistetuista 50 torpedoista tiedettiin aiemmin säilyneen vain yksi kappale.