Poliisi: Varo tuntematonta halaajaa

Poliisi mukaan halailijoiden jäljiltä on kadonnut arvotavaraa. Huijauskeinona on myös avun pyytäminen, jonka varjolla viedään huomio pois omista tavaroista.

Kotimaa
Matkustajia Tampereen asematunneilissa
Mari Siltanen / Yle

Tuntematoman halaus ei kerro vain lähimmäisenrakkaudesta, vaan voi olla myös varkaan hämäyskeino. Pirkanmaan poliisi varoittaakin Facebook-sivullaan halaushuijareista.

Kadulta saatetaan esimerkiksi bongata ihminen, jolla on koruja yllään, käsilaukku olalla tai muuta arvotavaraa näkyvästi hallussaan. Yleensä halaajat vielä katsovat, että halattava on hitaammin liikkuvaa sorttia ja hämättävissä. Halauksen aikana viedään arvotavarat halattavan hallusta ja häivytään paikalta, poliisi kertoo. Vähän vikkelämmin liikkuvan näköisiä lähestytään myymällä koruja. Koruja kiedotaan kaulan ympärille tai käteen puoliväkisin, ja samalla näppärillä sormilla viedään korut kaulasta, sormukset sormista, älykännykkä povitaskusta ja lompakko käsilaukusta.

Avuntarvitsijakaan ei aina ole liikkeellä viattomin aikein

Halaushuijausten lisäksi käytössä on myös avun pyytäminen. Huijari tuo jonkinlaisen kartan, lapun tai kaupan hyllyltä napatun tavaran ja kyselee hyvin ystävällisesti neuvoa. Kun uhrin huomio on kiinnitetty toisaalle, on toisen tekijän helppo anastaa omaisuutta huomaamatta. Jo klassikoksi ovat poliisin mukaan muodostuneet milloin milläkin rautatieasemalla päivystävät auttajat. He auttavat mielellään tavaroiden nostamisessa junaan, aiheuttavat ruuhkan ja hämmennyksen, ja samalla anastavat uhrilta lompakon. Pankkikortin tunnusluku on usein urkittu tietoon aseman puolella uhrin olleessa automaatilla. Poliisi varoittaakin näistä liian lähelle tuppautujista. Jos havaitsee tällaista toimintaa, kannattaa asiasta heti ilmoittaa poliisille. Erityisesti tekijöiden käyttämien ajoneuvojen merkki, malli, väri ja rekisteri kiinnostavat poliisia.