Entiset presidentit vaativat: Huumeiden käyttö lailliseksi

Myös hepatiitti C -epidemia huolestuttaa arvovaltaisia henkilöitä. Tauti tekee tuhojaan erityisesti Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Ulkomaat
Aleksander Kwasniewski.
Puolan presidenttinä vuosina 1995-2005 toiminut Aleksander Kwasniewski.Leszek Szymanski / EPA

Seitsemän entisen valtionpäämiehen ja muun muassa liikemies Richard Bransonin maailmanlaajuinen huumekomissio vaatii, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida. Korkea-arvoinen ryhmä maailman entisiä johtajia näkee, että epäonnistunut huumepolitiikka aiheuttaa miljoonia tarpeettomia tartuntoja eri puolilla maailmaa.

Huumepolitiikan epäonnistuminen, sota huumeita vastaan nousi ykköspuheenaiheeksi tänään maanantaina huumehaittojen vähentämiseen tähtäävässä konferenssissa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Asiasta olivat puhumassa muun muassa Ruth Dreifuss Sveitsistä ja Aleksander Kwasniewski Puolasta, molemmat maidensa entisiä presidenttejä.

Entiset presidentit ovat HIV:n ohella huolissaan etenkin C-hepatiitin eli maksatulehduksen räjähdysmäisestä leviämisestä. Hepatiitti C voi hoitamattomana johtaa maksakirroosiin tai maksasyöpään. Virus leviää nopeasti likaisten huumeruiskujen välityksellä.

Ruth Dreifussin mielestä sota huumeita vastaan on sota tervettä järkeä vastaan. Hänen mukaansa huumeiden käyttäjiä sortava politiikka on tehotonta ja loukkaa ihmisten perusoikeuksia.

- Täysin estettävissä oleva hepatiitti C -epidemia on taas yksi todiste lisää huumepolitiikan täydellisestä epäonnistumisesta, kertoi Sveitsin entinen presidentti Dreisfuss kansainväliselle lehdistölle järjestetyssä tapaamisessa Vilnan huumekonferenssissa.

Maailman 16 miljoonasta ruiskuhuumeita käyttävästä ihmisestä kymmenen miljoonaa sairastaa C-hepatiittia. Se tekee yli 60 prosenttia kaikista itseään piikittävistä huumeiden käyttäjistä. Epidemia on erityisen paha Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Piikein leviävä pandemia

YK:n pääsihterin AIDS-erityislähettiläs Michel Kazatchkine on erityisen nyreissään C-hepatiitin leviämisvauhdista ja siitä, että sitä ei ole onnistuttu pysäyttämään. Puhtaiden neulojen jakaminen huumeiden käyttäjille estäisi tartunnat tehokkaasti.

- Hepatiitti C:n täytyy olla planeetan karkeimmin väärinarvioitu sairaus. Sota huumeita vastaan on aiheuttanut tämän hepatiitti-pandemian huumeiden käyttäjien keskuudessa. On suorastaan häpeällistä, että vain kourallisessa maita voidaan näyttää merkittävää laskua uusissa hepatiitti-C -tartunnoissa, kun puhutaan piikkihuumeita käyttävistä ihmisistä, paheksuu erityislähettiläs Kazatchkine.

AIDS-erityislähettiläs Michel Kazatchkinen toimialueeseen kuuluu Itä-Eurooppa ja Keski-Aasia, mutta hänen sanansa kohdistuvat etenkin suurvaltoihin kuten Yhdysvaltoihin, Venäjään ja Kiinaan, jotka kaikki ovat kuuluisia ankarasta huumelainsäädännöstään.

Michel Kazatchkine korosti lounastapaamisessa toimittajille, ettei hän tai kukaan huumeiden dekriminalisointia vaativista entisistä valtionpäämiehistä halua kannustaa ihmisiä käyttämään huumeita. He ovat sen sijaan vähentämässä huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja.

- Poliisin pelko ajaa huumeidenkäyttäjät maan alle. He jäävät vaille yhteiskunnan tukea. Huumeongelmaa ei ratkaista passittamalla käyttäjät vankilaan, summasi Kazatchkine.

YK:n AIDS-erityislähettiläs Michel Kazatchkinen mukaan keskimäärin joka viides piikkihuumeita käyttävä kantaa suonissaan HI-virusta ja kaksi kolmasosaa elää hepatiitti C:n kanssa.

Yle Uutiset / Marko Niemi, Vilna