Koe uusi yle.fi

Jämsä-Jukolan valmistelut loppusuoralla

Suunnistuksen Jukolan- ja Venlojen viestit kilpaillaan viikonvaihteessa Jämsässä. Viesteihin on ilmoittautunut lähes 17 000 suunnistajaa.

urheilu
Jukola, suunnistus, yösuunnistus
Jämsä-Jukolan kartta-ja ratapäällikkö Pentti Helminen kertoo, että kartat kaivetaan esiin lukkojen takaa vasta lauantai-aamuna. Lähtölaukaukseen asti reitin kulku on vain muutaman ihmisen tiedossa.

Jämsän Retki-Veikot sai vuoden 2013 Jukolan ja Venlat järjestettäväkseen vuonna 2008. Lähes viiden vuoden järjestelyrupeama huipentuu viikonvaihteessa kun molemmat viestit starttaavat lauantaina.

- Tyypillistä keskisuomalaista maastoa on kilpailijoille luvassa. Kilpailukeskuksen lähialue on helponnäköistä, mutta mitä kauemmaksi mennään sitä haasteellisempi on maasto. Löytyy korkeuseroja ja erilaisia maastopohjia mukavanlaisesti, sanoo Jämsä-Jukolan kartoista ja radoista vastaava Pentti Helminen.

Jukolan ja Venlojen reitit on vedetty ja kartat tehty valmiiksi asti jo kuukausia sitten. Helminen on yksi niistä harvoista, joilla on pääsy Jämsä-Jukolan karttahuoneeseen.

- Suunnistuksessa on kaksi asiaa. On tietenkin se rastipisteen löytäminen, mutta myös se miten sinne mennään. Nopein tapa ei aina ole se suora kompassisuunta, vaan täytyy pystyä kartasta lukemaan maasto ja valita nopein reitti. Reitintekijän pitää saada suunnistajalle haastetta, että pitää vähän miettiäkin että miten sinne rastille mennään, hän sanoo.

Tuhannet polkevat metsänpohjaa

Jukolassa on mukana 1 623 joukkuetta ja Venloissa 1 236 joukkuetta. Suunnistajia on ilmoittautunut kaikkiaan 16 305. Viestit vetävät suunnistajia ympäri maailmaa.

Suunnistuksessa on kaksi asiaa. Tietenkin rastipisteen löytäminen, mutta myös se miten sinne mennään.

Pentti Helminen

- Meillä on 22 maata edustettuna. Ruotsista on yli kaksi sataa joukkuetta, ja Norjasta yli sata. Sitten tulevat Venäjä, Viro ja Latvia, joista on kymmenissä laskettava määrä joukkueita kustakin. Mutta kaukaisimmat joukkueet tulevat Yhdysvalloista ja Australiasta, sanoo Jämsä-Jukolan kilpailunjohtaja Jaakko Lajunen.

Suunnistus on kaikkialla samaa: on kartta ja kompassi, rastit ja reitinvalinta.

- Maastotyypit vaihtelevat. Suomalainen peitteinen metsämaasto asettaa omat haasteensa, kun esimerkiksi näkyvyys on rajoittuneempi kuin monessa muussa maastotyypissä, Lajunen sanoo.

Talkootyön hedelmät

Jämsä-Jukolan jättitapahtumassa on vain yksi palkattu työntekijä. Tapahtuman mahdollistavat noin 1 500 vapaaehtoistyöntekijää.

- Jämsän seudulla on lähdetty erittäin hyvin mukaan tähän työhön, ja koettu tämä yhteiseksi asiaksi, sanoo kilpailunjohtaja Lajunen.

Talkootyö toimii myös Jämsän Retki-Veikkojen hyväksi.

- Eihän tällaista jättitapahtumaa pelkästä järjestämisen ilosta tehdä, pitää seurallekin jotain jäädä. Mutta toive on, että saadaan myös lisää suunnistajia lajin pariin tämän ansioista, Lajunen sanoo.