1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Näin keskusteltiin: "Väärä hintalappu ei saisi olla rikos"

Suomalaisten oikeuskäsitykseen ei mahdu, että väärä punnitus hedelmä- ja vihannesosastolla on rikkeenä vakavampi kuin myymälänäpistys.

Osallistu
Rauman Prisman hedelmä- ja vihannesosasto.
Rauman Prisman hedelmä- ja vihannesosasto.YLE

Turkulaisessa marketissa viime viikolla ilmennyt kotimaisten uusien perunoiden punnitseminen ruotsalaisen perunan hinnalla osui suomalaisten arkaan paikkaan.

Osa aiheesta keskustelleista oli pöyristynyt siitä, että väärin punnitut vihannekset tai hedelmät ovat rikosnimikkeenä petos, joka on vakavampi nimike kuin myymälänäpistys.

- Onhan se vähän hurjaa kun väärin punnitseminen on suurempi rikos kuin se että laittaisi samat perunat laukkuun ja kävelisi ulos kokonaan maksamatta, kirjoitti nimimerkki Kapitalisti.

Mikko *komppaa *Kapitalistia.

- Johan on mallillaan, jos tuo halvemman napin painallus on VAKAVAMPI kuin varastus. Eli on pahempi huijata vaa'alla kuin jättää kokonaan maksamatta. En käsitä. En oo kyllä koskaan varastanut tai punninnut väärin, silti näin maalaisjärjellä luulisi varastamisen olevan vakavampi kuin tuo halvemman vaihtoehdon painaminen.

Myyjien pitäisi punnita ostokset

Usean lukijan mukaan epärehellisyys marketin hedelmä- ja vihannesosastolla voitaisiin välttää, jos kauppiaat panostaisivat asiakaspalveluun.

- Palvelu vain heikkenee kaupoissa. Kaikki siirtyy itsepalveluun. Rahastetaan silti kalliilla hinnalla. Mitä jos tulee näppäilyhäiriö oikeasti? Olenko silloin varas? Ei kauppa voi asiakasta syyllistää jos tekee ostamisesta vaikeaa, sanoo nimimerkki Leksa.

Myös nimimerkki Kauppias ryöstää joka päivä kallistuu paremman asiakaspalvelun puoleen.

- Kauppias on hyvä ja palkkaa hevi-osastolle myyjän, joka punnitsee asiakkaiden ostokset. Vähän tulee ristiriitainen olo näitä juttuja lukiessa, kun asiakkaalla teetetään ilmainen työ ja kauppias käärii kustannussäästöt liiveihinsä.

Punnitusvirheitä sattuu

Punnitusvirheet ovat asiakkaiden mielestä inhimillisiä. Myös kauppiaan pitäisi suhtautua niihin ymmärtävästi.

- Voisivatkohan nuo myymäläetsivät toimia toisinkin päin? Vähän aikaa sitten tulin ostaneeksi kotimaisia vanhoja perunoita moninkertaisella maa-artisokan hinnalla, kommentoi jatkossa tarkempi.

TeeL harmittelee, etteivät kassat huomaa vikapainalluksia.

- Olisipa kassa huomannut mieheni ison perunapussin vikapainalluksen! Tuli vähän kalliita perunoita, kun hän oli painanut kiivin nappulaa. Silloin vielä puntarilla taisi olla kuvakkeet, että siksi kai erehtyi. Ja jos kassa kiivipussia yhtään katsoi, niin meni varmaan täydestä, ruskeita samannäköisiä ovat perunat kuin kiivitkin pussissa.

Punnitusvirheiden armahtamisen puolesta puhuu myös JtM.

- Veikkaan, että tahallisten punnitusvirheiden lisäksi sattuu varmasti päivittäin tahattomia virheitä ja asiakas saattaa maksaa jopa jostain tuotteista ylihintaa. En puolusta väärin tehnyttä punnitsijaa mutta on selkeästi ylireagointia kutsua poliisi paikalle.

Kauppiaat myös vastuuseen?

Suuri osa perunavarkaudesta keskustelleista kävi hyökkäykseen kauppiaita vastaan. Näin myös nimimerkki** Hervannasta.**

- Oikeasti ihmettelen sitä, että miksi firmat voivat tehdä melkein mitä vaan ja niitä ei saada siitä mihinkään vastuuseen, mutta jos asiakas tekee saman, niin heti ollaan poliiseja soittamassa. Siis olisiko minun pitänyt soittaa poliisit kauppaan, kun ostin valkosipuli-suolakurkkuja ja kotona huomasin, että ne olivatkin niitä halvempia maustekurkkuja, mitä olivat laittaneet siihen samaan liemeen lillumaan?

Punnittajaa on kauppias vetänyt nenästä.

- Useita kertoja olen huomannut myös niin päin, että punnituslaitteessa onkin ollut kalliimpi kilohinta kuin oli lapussa tuotteiden kohdalla. Olen huomauttanut kassalla asiasta, mutta jatkossa voikin ilmeisesti olettaa, että kauppias on syyllistynyt lievään petokseen.

Samoilla linjoilla on nimimerkki Mosse.

- Asiakasta rangaistaan mutta mitä käy kauppiaille ja tuottajille kun tekevät petoksia? Torikauppiaiden vaakoja tuskin kukaan kyttää näyttääkö ne oikein, tehtaat myyvät teurasjätettä lihana ym.

"Jos ei ole varaa ostaa, voi jättää ostamatta"

Löytyi keskustelijoiden keskuudesta myös rehellisyyden nimeen vannovia.

- Jos ei ole varaa maksaa oikeaa hintaa tuotteesta niin kannattaa vaikka mennä poimimaan käpyjä puista ja keitellä niitä sitten, sanoo Öky.

Tt ei ole uskoa silmiään.

- Uskomaton uutinen! Kyllä täytyy olla pienestä kiinni, jos täytyy perunoita varastaa. Enpä olisi tätä uskonut, jos joku olisi sellaista edes vihjaillut.

Lassen mielestä kyse on yksinkertaisesti varastamisesta.

- Jos ei ole varaa maksaa tuotteesta pyydettyä hinta, voi ostaa halvemman tai jättää ostamatta. Tähän on harvemmin kukaan kuollut. Tietysti olisi mukava esittää naapureilleen ja ruokavierailleen varakkaampaa kuin mitä oikeasti on, mutta varastaminen on harvemmin korottanut ketään.

Lue seuraavaksi