Egypti väläyttää sodan mahdollisuutta patoriidassa Etiopian kanssa

Leijonanosan Niilin vesivaroista käyttävä Egypti on huolissaan vesiturvallisuudesta. Köyhän naapurimaan Etiopian mielestä myös sillä on oikeus hyödyntää virtaa.

Ulkomaat

Niilin patoriita on kiristänyt Egyptin ja Etiopian välit puheissa jo sodan partaalle. Kauempana alajuoksulla sijaitseva Egypti pelkää Etiopiassa rakenteilla olevan valtaisan padon vähentävän joen virtausta omalla puolellaan rajaa.

- Me emme halua sotaa, mutta emme tule koskaan sallimaan vesiturvallisuutemme joutuvan uhatuksi, sanoi presidentti Mohamed Mursi maanantaina Kairossa.

Mursi vakuutti ymmärtävänsä köyhemmän naapurimaan sähköntuotannon ja kehityksen tarpeita, mutta totesi, etteivät egyptiläiset hyväksy virtauksen vähäistäkään vähenemistä. Hyökkäävät puheet ja sodan uhkan väläyttely on nostattanut huolta siitä, että Afrikan toiseksi ja kolmanneksi väkirikkain maa ajautuvat sotaan vedestä.

Kriitikoiden mukaan presidentti Mursi paukuttaa sotarumpua lisätäkseen poliittista kannatustaan ja kääntääkseen huomion pois kotimaan ongelmista.

Ovi on kuitenkin edelleen avoinna diplomaattiselle ratkaisulle. Mursi ei uusinut kuuroille korville kaikunutta vaadettaan patotöiden keskeyttämisestä vaan totesi tällä kertaa, että padon vaikutuksia joen juoksuun on tutkittava lisää.

Egyptillä itsellään on useita suuria patoja ja maa käyttää leijonanosan Niilin vesivaroista. Yläjuoksulla sijaitsevan Etiopian mielestä myös sillä on oikeus hyödyntää virtaa.

Egyptin eteläpuolisista valtioista esimerkiksi Uganda, Kenia, Ruanda ja Tansania janoavat päästä hyödyntämään enenevässä määrin Niilin vesivaroja.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset