1. yle.fi
  2. Uutiset

Kortteliralli kiihdyttää edelleen Torniossa

Pahiten yöllisestä autoilusta kärsivien talojen asukkaat eivät ole tyytyväisiä Tornion kaupungin toimiin. Asukkaiden puhetorvena toimiva Olli Timonen sanoo kaupungin tekojen olevan lähinnä kosmeettisia.

kortteliralli
Näkymä Tornion Jääkärinkadulta kesällä 2013.
Kimmo Hiltula / Yle

Tornion tekninen lautakunta on suitsimassa yöllistä korttelirallia. Esityksen mukaan lautakunta päättää keskiviikkona, että keskustassa yölliset ajokiellot pysyvät nykyisellään. Lisäksi Rauhankadulle ja Jääkärinkadulle suunnitellaan asennettavaksi hidasteet. Korttelirallin reitin varrella asuvat ovat vaatineet häiritsevän ajelun kuriin saamista. Asukkaiden puhemiehenä toimivan Olli Timosen mukaan hidasteiden asentaminen vie tilannetta vain huonompaan suuntaan.

- Edessä voi vielä olla oikeusprosessi kaupungin sekä Jääkärinkadun ja Länsirannan asukkaiden välillä, sanoo Olli Timonen.

Kiihkeimmän pilisreitin varrella olevien tusinan asunto-osakeyhtiön väki on yhdistänyt voimansa ja muun muassa omalla kustannuksellaan teettänyt melumittaukset.

- Noin 95 prosenttia ajasta ohjearvot ylittyivät, yöllä pahemmin kuin päivällä, kertoo tutkimustuloksista Olli Timonen.

Asukkaiden esityksenä on, että yöllinen autoilu kiellettäisiin, ja tarpeen vaatiessa estettäisiin, Jääkärikadulla Hallituskadun ja Torikadun välillä.

Tornion kaupungin ja asukkaiden välillä on erilainen näkemys kaupungin vastuusta. Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokion mukaan kaupunki ei ole vastuussa melusta, koska sen aiheuttavat häiriköivät kuskit. Kaupungilla on Lokion mukaan vain mahdollisuus puuttua fyysisiin puitteisiin.

Olli Timosen mukaan asukkaat puolestaan pitävät kaupunkia vastuullisena ja he odottavat, että Tornion kaupunki estää öisen liikennöinnin tarvittaessa vaikka kadun päähän asetettävin puomein.

Timosen mukaan kaupungilla on heinäkuun loppuun asti aikaa hoitaa asia kuntoon. Muussa tapauksessa asukkaiden yhteisrintama lähtee oikeustaistelun tielle. Yörauhan saamisen lisäksi asialistalla on vaatimus melututkimuksen kustannusten korvaamisesta asukkaille. Myös muut korvaukset voivat nousta esiin.

Lue seuraavaksi