Kouluverkkopäätös saanee jälkinäytöksen Kannuksessa

Kannuksen valtuuston maanantainen päätös lakkauttaa Hanhinevan ja Välikannuksen koulut poikinee monenlaisia jatkoseraamuksia. Itse päätöksestä aiotaan todennäköisesti valittaa. Lisäksi valtapuolue Keskustan jakautuminen äänestyksessä eri leireihin saattaa johtaa jopa puolueesta irtautumisiin.

Kotimaa
Kuvassa Kannuksen kaupungintalo kesällä.
YLE / Keski-Pohjanmaa

Keskustan valtuutettu Juha Heikkilä äänesti hallituksen kouluverkkoesitystä vastaan. Hän tietää, että päätös saattaa poikia valituksen.

- Esityksessä on sen verran kyseenalaisia kohtia, että asiasta varmaan tullaan valittamaan. Päätöstä siitä ei vielä ole tehty.

Maanantaisessa valtuuston kokouksessa äänestettiin kouluverkkopäätöksestä. Voittajaksi selviytyi hallituksen esitys siitä, että Märsylän ja Välikannuksen koulut lakkaavat ensi lukuvuoden jälkeen. Esitystä kannatti 19 valtuutettua. Keskustan valtuutetuista hallituksen kannalla oli 12 henkilöä.

Vastaesityksenä äänestyksessä oli Keskustan Taisto Jaakolan esitys, jonka mukaan lakkautukset olisi pitänyt käsitellä kunkin koulun kohdalla erikseen. Tätä esitystä kannatti kahdeksan valtuutettua. Kaikkien valtuuston perussuomalaisten lisäksi esitys sai taakseen neljä Keskustan valtuutettua, muun muassa Juha Heikkilän.

Kansanäänestykselle ei

Samassa kokouksessa valtuusto hylkäsi kansalaisaloitteen, jonka mukaan koulujen säilyttämisestä olisi pitänyt järjestää kansanäänestys. Äänet jakautuivat 20-7.

Valtuutettu Juha Heikkilä oli yksi sadoista, jotka allekirjoittivat kansanäänestystä esittävän aloitteen. Hän on hyvin pettynyt kouluasian käsittelyyn ja kansanäänestysesityksen kohtaloon.

- Tietysti päätös oli odotettu, eikä mikään yllätys. Kyllä minulle jo kaupunginhallituksessa selvisi, kuinka tässä asiassa tulee käymään. Näyttää siltä, että kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksille ei haluta antaa arvoa. Siinä mielessä minusta kansanäänestys olisi ollut hyvä järjestää.

- Mitä tulee kouluverkkopäätökseen sinänsä, niin se oli erittäin sekava ja perusteluiltaan hatara. Meillä on olemassa valtuuston tekemä päätös, että jos oppilasmäärä on yli 25 oppilasta, niin koulu säilyy. Nyt tätä päätöstä rikottiin sillä tavalla, että Hanhinevan koululla oppilaita on 28 ja kuitenkin koulua esitetään suljettavaksi. Jo samassa valtuuston kokouksessa käytiin kiivasta keskustelua ja väittelyä siitä, mikä on säilytettävän Märsylän koulun kohtalo, jossa oppilaita on 27. Täytyy sanoa, että on aivan aiheellista kysyä, voivatko äänestäjät enää luottaa näihin tehtyihin päätöksiin, toteaa Heikkilä.

Muu puolue eri linjoilla

Henkilökohtaisella tasolla valtuuston päätöksillä saattaa olla Juha Heikkilälle isoja seurauksia. Suurin osa saman puolueen valtuutetuista oli eri mieltä.

- Tietysti jokainen muodostaa oman mielipiteensä, mutta kyllä minä olen hieman hämmästynyt siitä, kun lokakuun kuntavaaleissa menimme vaaleihin lähipalveluteemalla ja jo joulukuun valtuustossa oltiin sitä mieltä keskustan ryhmässä, että kyläkouluja ollaan lakkauttamassa. Minusta tämä ei ole sitä keskustalaista politiikkaa, mitä meidän pitäisi tehdä valtakunnallisesti, että paikallisesti.

- Kyllä tämän päätöksen jälkeen kesä vietetään ja katsotaan sitten, että nauttiiko ryhmä enää minun luottamustani.

Juha Heikkilä ei ole harkinnut toiseen puolueeseen liittymistä. Todennäköinen vaihtoehto Keskustalle olisi oman ryhmän perustaminen.

Heikkilä on harmissaan erityisesti eskolalaisten kyläpalvelukeskuksen eteen tekemän työn vuoksi.

- Kyläpalvelukeskus olisi tullut kaupunkia vastaan ja kattanut 50 000 euroa koulun aiheuttamia kuluja. Kun siihen lisätään kotikuntakorvaus, niin kaupungille koulun säilyttämisestä ei olisi tullut kuluja ollenkaan. Kyllä kaupunki veti aika rajulla tavalla maton kyläpalvelukeskuksen alta. Seuraavassa kohdassa, jossa käsiteltiin talouden tasapainottamisohjelmaa, peräänkuulutettiin juuri uusia toimintatapoja järjestää palveluita kevyemmin kuluin kuin Jyta pystyy sosiaali- ja terveydenhuoltoa järjestämään. Täytyy sanoa, että kuuntelin tätä ajatusta hieman suu auki. Ilmeisesti eskolalaiset olivat väärä taho tätä toimintaa järjestämään.