1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuivurit huutavat Tampereen keskustan taloissa

Maanantaisen rankkasateen jälkiä kuivatellaan vielä Tampereella. Esimerkiksi pääkirjasto Metsossa kuivurit ovat hommissa kirjavarastoissa.

Kuva: Marko Melto / Yle

Tuli sade rankka, veden kellariin vei. Lastenlaulua mukaillen voi johdattaa Tampereen keskustan maanantaisiin tunnelmiin. Vesi tulvi keskustassa pienellä alueella, eivätkä asfaltin keskellä pilkottavat viemärit vetäneet riittävän nopeasti, kertoo päivystävä palomestari Kimmo Perolahti.

- Asfaltointi tekee sen, ettei maa ime. Sadevesi kulkee viemäreiden kautta, mutta niitä ei ole mitoitettu ihan näin rajuille vesimäärille.

Kaduilla vellonut vesi pääsi valumaan muun muassa kaukolämpötyömaan kaivannon kautta kerrostalojen kellareihin. Perolahti sanoo, että ukkoskuurot ovat usein hyvin paikallisia, maanantaina nyt vain sattui osumaan juuri Tampereen keskustaan.

- Ei se nyt ihan tavatonta ole, mutta ei nyt ihan jokapäivästäkään.

Kirjastossa kymmenisen senttiä vettä

Rankkasateen tuoma tulvavesi valui myös Pääkirjasto Metson pohjakerrokseen. Pohjakerroksessa on isot kirjavarastot, mutta vesi ei onneksi yltänyt kirjoihin asti. Kellarissa oli vielä säilytyksessä myös Muumilaakson tavaroita, mutta nekin säilyivät kuivina jalustojen ansiosta.

Vaikka vesi tulvi laajoille alueille, säilyi noin kolmannes kellarista kuivana. Märillä alueilla oli vettä joitakin senttejä, kallistuksista riippuen paikoitellen jopa kymmenen senttiä.

Ei se nyt ihan tavatonta, mutta ei se nyt ihan jokapäiväistäkään ole.

Kimmo Perolahti

- Kirjavarastot olivat ihan veden vallassa, mutta yksikään kirja ei kastunut, kertoo palveluesimies Seppo Harjula.

Kuivaus ja siivoushommiin alkoi maanantaina henkilökunta porukalla. Omaa väkeä jäi ylitöihin ja ulkopuolinen firma tuli osaltaan hoitamaan vesivahinkoja.

- Tuossa se alkoi kymmenen jälkeen olla voitettu asia.

Kuivurit jatkavat hommia vielä tiistainakin.

Hämeenkyrössä satoi alle tunnissa 40 milliä

Myös Hämeenkyrössä saatiin oma osansa rankkasateista. Mahnalalaisen marjatilallisen Tommi Yrjöjän arvion mukaan puolessa tunnissa satoi 40 milliä vettä.

- Kyllä sitä riitti.

Tuhoja tuli yllättävän vähän, vaikka tilalla vesi virtasikin valtoimenaan. Suurimmat vahingot tekivät salamat. Naapuritilalla ja Yrjölän tilalla rikkoutui koneita tuhansien eurojen edestä.

- Kasteluvehkeitä, kodinkoneita, telkkareita, nettivehkeitä, tämmöisiä tyypillisiä.

Vaan entäpä se sato? Säilyivätkö mansikat?

- Mansikoiden puolesta ollaan normiaikataulussa. Juhannukseksi kypsyy kohtalaisen hyvin.