1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kannas-keskus avataan Venäjälle

Viipurin lähelle Ihantalaan on suunnitteilla Kannaksesta kertova museo. Lieksassa avataan puolestaan heinäkuussa Rukajärvi-keskus.

Kotimaan uutiset
YLE
Ihantalan museotontti on autenttisella taistelupaikalla, kertoo hankkeen toteuttaja Bair Irincheev.

Viipurin lähelle Ihantalaan on varattu tontti uudelle museokeskukselle, joka keskittyy Kannaksen sotahistoriaan. Viipurissa avataan sotahistorian näyttely lähiviikkoina. Ihantalan museo valmistuu kesällä 2014 Tali-Ihantalan taistelun 70-vuotispäivään mennessä.

Hankkeen takana on Helsingissä asuva pietarilainen tietokirjailija ja matkailuyrittäjä Bair Irincheev. Viipuri on vuokrannut museohanketta varten 2,5 hehtaarin tontin Ihantalan suomalaisen seurakunnan hautausmaan eteläpuolelta.

Irincheev avaa jo tänä kesänä Viipurin Karjalankadulle näyttelyn, joka kertoo venäjäksi ja suomeksi Kannaksen tapahtumista toisen maailmansodan aikana.

- Ihantalan museo tulee autenttiselle taistelupaikalle, kesällä 1944 siinä oli luutnantti Karhusen tulenjohtopaikka. Tali-Ihantalan taistelut olivat ratkaisevia Suomen kannalta ja sen muistomerkeillä käy jatkuvasti suomalaisia jo nyt, Bair Irincheev kertoo.

- Alueelle on tarkoitus on jälleenrakentaa VT-linjan ja Mannerheim-linjan osia. Lisäksi ulos ja noin 200 neliön näyttelytiloihin tulee esille asiakirjoja ja maastosta löytyneitä esineitä.

Esineet ovat Irincheevin omista kokoelmista, joita hän on kartuttanut Kannaksella kymmenen vuoden ajan.

- Ne ovat kyllä sotaromuja, mutta hyvin ainutlaatuisia.

Yksityinen rahoitus

- Sodat on sodittu, nyt pitää yrittää tallentaa näitä muistoja ja kertoa yleisölle niistä tapahtumista, etteivät ne toistu.

Suomalaisille tutut Kannaksen taistelut ovat venäläisille tuntemattomia. Jopa venäläisten oma menestys Kuuterselässä kesäkuussa 1944 on lähes haudattu, puhumattakaan suomalaisten torjuntavoitoista.

Hankkeen kustannusarvio on tässä vaiheessa noin 50 000 euroa, jonka Bairs Irincheev rahoittaa itse ja sponsoreiden avulla.

Rukajärvi-keskus avaa heinäkuussa

Muistoa vaalitaan yksityisellä rahoituksella myös Suomessa.

Merkittävin uusi Jatkosodan tapahtumiin liittyvä kohde on Rukajärvi-keskus, joka avataan Lieksassa heinäkuun alussa. Taustalla on Rukajärven suunnan historiayhdistys, joka aiemmin reititti maastoon Rukajärven tien historialliset kohteet Suomen puolella.

Suomeessa yritettiin torjuntavoiton kunniaksi perustaa Tali-Ihantala-keskus Lappeenrantaan.

Aloitteentekijänä oli vuonna 2004 silloinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Hanke sai nimen Kannas-keskus ja se olisi toteutettu osin valtion, kaupungin ja yksityisin varoin. Vuosien valmistelutyön jälkeen Lappeenrannan kaupunki päätti maaliskuussa luopua hankkeesta.

Ajankohtaisessa kakkosessa kerrotaan tiistaina Kannaksen sotakohteiden tilasta, TV2 klo 21.00.

Lue seuraavaksi