1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Jokaisessa meissä asuu Imelda Marcos

Miehillä on kahdet kengät, yhdet kesäksi ja toiset talveksi sekä sandaalit. Naisilla on kenkiä kirjaimellisesti joka lähtöön ja vielä enemmän. Ja korkokenkiin nainen on valmis sijoittamaan turvonneet jalkansa ja vähäisen omaisuutensa. Ainakin melkein, tuumii toimttaja Tanja Perkkiö kolumnissaan.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Ystäväni tuli matkalta seitsemän paria kenkiä matkalaukussaan – kun halvalla sai. Toinen esitteli korkokenkäaiheista tatuointiaan – siis jalassa, jossa hän pitää korkokenkiä, on myös korkokengän kuva. Kolmas teki inventaarion. Tulos: hän omistaa 38 paria korkokenkiä.

Naiset rakastavat korkokenkiä. Mutta miksi? Ne ovat kauniita ja pidämme niitä ihan vain itsemme vuoksi.

Niin. Mutta kun korkokengissä saan enemmän huomiota työkavereilta, mieheltä ja tuntemattomiltakin, väkisin sitä miettii, onko tässä kuitenkin vain heruttamassa sitä huomiota, että ei olisikaan ihan vain oman mukavuuden tähden nämä korkkarit jalassa?

Miksi nainen korkeissa koroissa on viehättävä? Ei kuulemma siksi, että nainen ja naisen jalat ovat niissä pidemmän näköiset vaan siksi minne ne pidemmät jalat ohjaavat katseen.

Siis takapuoleenko me tahdomme itseämme katsottavan vai niinkö peräti, että tässäpä kävelevä jalkoväli? Ei kai nyt sentään.

Kun nainen on oikein kuuma pakkaus, hänestä sanotaan, että siinäpä varsinainen kissa. Naiskissalla on useimmiten korkokengät, ei kulje tasapohjaisissa tennareissa hän.

Mutta oikealla kissalla ei korkoja ole vaan paljain jaloin astelee. Toki viehkeämmin kuin yksikään kaksijalkainen.

Korkokengät nostavat ryhdin pystyyn – sitä jotenkin kulkee itsevarmemmin, jos vain astelun osaa.

150-senttinen nainen sanoi laittavansa korkkarit työhaastatteluun, että saisi edes vähän pituutta lisää. Eipä kai syyttä, kun tutkimusten valossakin pitkät saavat paremmat työpaikat kuin pätkät.

Kun Filippiinien diktatuuri murtui, paljastui diktaattorin puolison Imelda Marcoksen kenkäkokoelma, 3 000 paria kenkiä. Näennäisesti sitä paheksuimme, mutta tosiasiassa imeldamarcos on nykyään kunnianimitys kenkäfriikille.

Kenkähimon kourissa viruu moni ja moni sille antautuu. Vaivasenluut, liikavarpaat, rakkulat ja hiertymät eivät hetkauta, kun geelit, laastarit, tyynyt ja särkylääkkeet on keksitty ja kärsitään kauneuden tähden hammasta purren.

Nettikauppakin aiheuttaa kirkumista muuallakin kuin tehokkaassa mainoksessa. Jokaisen ärrän, lähikaupan ja postin hyllyt pursuvat paketteja, joissa on kenkiä.

Sori, nyt täytyy lopettaa. Tuli tekstari, että paketti on noudettavissa.