Esitutkinta-aineisto tuo uutta tietoa Helvetin enkeleistä - Aseita, huumeita, salakapakka ja häirintälaitteita

Helvetin enkeleiden oikeusjutun esitutkinta-aineistosta paljastuu runsaasti uutta tietoa moottoripyöräjengin toimintatavoista. Poliisin tekemässä kotietsinnässä järjestön Helsingin-alaosaston tiloihin löytyi muun muassa tietokone, jolta löydettiin huomattava määrä tietoa järjestön toiminnasta.

Kotimaa
Poliisin Hells Angels -jengiltä takavarikoima haulikko kuvattuna poliisin esitutkintamateriaalissa.
Poliisin Hells Angels -jengiltä takavarikoima haulikko kuvattuna poliisin esitutkintamateriaalissa.Poliisi

Esitutkinta-aineiston perusteella vaikuttaa siltä, että väkivallanteko jouduttaa ylenemistä Helvetin enkeleiden jengihierarkiassa. Esitutkinnassa on mukana kaksi tapausta, joissa väkivaltarikoksista tuomitut ehdokasjäsenet olivat edenneet nopeasti täysjäseniksi.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että ehdokasjäseneksi pääseminen edellyttää täysjäsenen suositusta. Jäseniksi ei oteta narkomaaneja tai "vasikoita" eikä henkilöitä, jotka ovat työskennelleet poliisissa tai lain täytöön panevassa elimessä.

Helvetin enkeleiden hierarkiassa on kolme jäsenyysastetta, ehdokas (hang-around), kokelas (prospect) ja täysjäsen (full-patch). Jäsenyysaste käy ilmi jengiliiveistä, joita jäsenet käyttävät.

"Vaikenemisen laki"

Esitutkinta-aineisto vahvistaa, että Helvetin enkeleiden jäseniä sitoo "vaikenemisen laki". Jäseniä kehotetaan jo liittymisvaiheessa olemaan kommentoimatta klubin asioita esitutkinnassa ja kuulusteluissa. Esitutkinta-aineisto sisältää tapauksen, jossa jäsen on erotettu sen jälkeen, kun hän on rikkonut vaikenemissääntöä.

Jengiläisiä koskee yleisesti tiukat säännöt, joiden rikkomisesta seuraa rangaistus. Näitä ovat mm. varastaminen, valehtelu ja toisen jäsenen naiseen sotkeutuminen. Rikkomuksista seuraa helposti erottaminen ryhmästä. Jengin mainetta ja "liivejä" puolustetaan väkivaltaisesti.

Helvetin enkelit varautuu jäsenistönsä kiinniottoihin ennakolta. Poliisitutkimuksissa Helsingin alaosaston tietokoneelta löytyi lista, jossa jokaiselle jäsenelle oli nimetty oma oikeusavustaja tulevia kiinniottoja varten. Järjestö myös kerää rahaa jäsenistönsä oikeudenkäyntikuluihin.

Helvetin enkelit tukee vankilaan joutuneita jäseniään, kunhan nämä ovat toimineet järjestön sääntöjen mukaan. Säilytyspaikkaan toimitetaan tavaroita ja vangittuja jäseniä tuetaan taloudellisesti. Tällaisesta tukemisesta löytyi viitteitä MC Hellsinki -alaosaston tiliotteista.

Helsingin alaosaston omistamiin tiloihin Espoon Nöykkiössä tehdyssä poliisiratsiassa löytyi neljä ampumakuntoista asetta ja niihin sopivia ammuksia. Lisäksi tiloista löytyi noin viisikymmentä toisen vahingoittamiseen soveltuvaa esinettä, lyömä- ja teräaseita ja muita vaarallisia esineitä. Näitä esineitä löytyi myös jengin jäsenten asunnoista ja hallusta. Tiloista löytyi myös huumeita, salakapakka ja suuri alkoholivarasto.

Tutkinnassa löytyneiden tietojen perusteella tilaa vartioi aina erikseen määrätty vahti. Nöykkiön kokoontumistiloista löytyi myös radioaaltoja häiritsevä laite, jolla voidaan häiritä 3G- ja muuta viestiliikennettä.

Kansainvälisyys

Suomen Helvetin enkelit on esitutkintamateriaalista nousevien tietojen perusteella kansainvälisesti linkittynyt rikollisjärjestö. Suomen jäsenkerhot ovat osallistuneet vuosien varrella useisiin Hells Angels MC -jäsenmaiden pohjoismaisiin, eurooppalaisiin ja maailmanlaajuisiin kokouksiin. Poliisi löysi Helsingin-osaston kokoontumistiloihin tehdyssä iskussa takavarikoidulta tietokoneelta useita kokouspöytäkirjoja.

Jäsenkerhoilla on velvollisuus raportoida toimintaansa kansainväliselle emojärjestölle. Mahdolliset rikkomukset käsitellään kokouksissa, ja ajoittain kansainvälinen Hells Angels MC -organisaatio langettaa jäsenilleen rangaistuksia. Ongelmia voi seurata esimerkiksi kansainvälisesti yhteisen kokelasajan rikkomisesta.

Tietokoneelta löytyneissä säännöissä on yhtäläisyyksiä kansainvälisiin periaatteisiin, mikä vahvistaa kuvaa järjestön hierarkkisuudesta. Hells Angels MC -kerho alleviivaa veljeyttään ja pyrkii pitämään ei-toivotut jäsenet kaukana. Viranomaisten näkökulmasta vähintään vuoden mittainen kokelasaika ja muut rajoitukset ovat tehneet soluttautumisen ryhmään lähes mahdottomaksi.

Talous

Kansainvälisen toiminnan ylläpitäminen, matkat ja onnittelut vaativat kerhoilta jatkuvaa taloudellista ponnistelua. Eri osastot keräävät rahaa esimerkiksi jäsenmaksuilla ja kannatustuotteiden myynnillä sekä rikollisella toiminnalla. Vuosien varrella Helvetin enkelit on yhdistetty muun muassa huumekauppaan, talousrikoksiin ja erilaisiin väkivaltarikoksiin.

Helvetin enkeleiden jäsenkerhojen taloutta johtavat yleensä presidentti ja erityinen varainhoitaja. Esimerkiksi Helsingissä taloudelliset asiat on hoidettu peiteyrityksen kautta. Kerhon pankkitilien kautta on pyöritetty myös kerhon rahaliikennettä. Tilat ovat puolestaan olleet kerhon käytössä.

Lisäkuluja aiheuttavat myös mahdolliset vankeustuomiot. Hells Angels MC:n veljeysperiaate velvoittaa kerhot huolehtimaan vangituista jäsenistään. Muut toimittavat vangituille jäsenilleen oikeusapua, tavaroita ja rahaa, joita kerätään Defence Fund -toiminnalla. Lisäksi vankien luona vieraillaan säännöllisesti.

Hells Angels MC toimii oman ilmoituksensa mukaan yli 40 maassa. Euroopan poliisivirasto (Europol) on arvioinut, että Hells Angels -jäseniä on maailmanlaajuisesti noin 5 000.

Suomessa Hells Angels MC -osastoja löytyy kuudesta kaupungista.

Espoon käräjäoikeudessa alkoi tiistaina laaja oikeudenkäynti, jossa syytettyinä on noin 30 Helvetin enkeleiden ja Bad Machine -moottoripyöräjengien jäsentä. Syytteiden luku kestää kolme päivää. Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä haetaan ennakkotapausta järjestäytyneeseen rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta.