Kesäestradit tarjoavat taas kometiaa kovalla teellä

Kesäteatterit starttailevat kauttaan näillä näppäimillä. Keski-Pohjanmaalla ensimmäiset esitykset nähdään jo kesäkuun puolivälissä ja viimeiset pitkälle elokuussa. Joihinkin esityksiin on alettu myydä lippuja jo maaliskuun alussa. Parhaassa tapauksessa kävijälle luvataan lipun hinta takaisin, jos ei näytös naurata yhtään.

teatteritaide
Kun tila loppuu, kaivetaan Lohtajalla lisää penkkejä esiin.
Kun tila loppuu, kaivetaan Lohtajalla lisää penkkejä esiin.Kia-Frega Prepula /YLE

Kalajoen kesäteatterissa esitetään perinteiseen tapaan kaksi näytelmää. Toinen on suunnattu koko perheelle ja toinen on aikuisten juttuja.

– Kanikeikka on taikatemppujen ympärille tehty musiikkipitoinen seikkailu, kuvailee näytelmän kirjoittanut ja ohjannut Raimo Hentunen.

Kanikeikka saa ensi-iltansa 29.6. Kymmenen esityksen jälkeen Kanikeikka on pulkassa ja alkaa valmistautuminen aikuisille suunnattuun näytelmään.

– Rovastin Häämatkat on kometia kovalla teellä! Tänä kesänä on hupia luvassa, nauraa Hentunen.

Kesäteatterin näyttelijät ovat pitkälti pitkän linjan harrastajia, mutta onpa mukaan lähtenyt muutama ammattilainenkin.

– Kun paikkakunnalle on saatu ammattilaisia, niin heidän osaamistaan hyödynnetään näyttelijätyön kurssilla. Se alkaa elokuussa ja on tarkoitettu kaikille näyttelemisestä kiinnostuneille.

Krenikka esittäytyy Hattutempussa

Kaustisella harrastajateatteri Krenikka repii huumoria arjen askareista. Arto Ojakankaan kirjoittamassa näytelmässä kolme sukupolvea törmäilee saman katon alla.

– Hattutemppu onnäytelmä, jossa on arkisia kommelluksia, tilanteita ja vääntöä. Yleensä hauskuus tulee juuri arjen tilanteista, kertoo Tiina Paavola Krenikasta.

Näytelmän ensi-ilta on 15.6. ja silloin ensiesiintymisensä kokee myös teatteriryhmä Krenikka.

– Meitä on seitsemän näyttelijää ja yksi, joka vastaa tekniikasta ja lavasteista. Kaikilla on aikaisempaa kokemusta harrastajateatterista, mutta tällä kokoonpanolla ei olla aikaisemmin esitetty. Jännä tilanne, summaa Paavola.

Kaustisella on ollut kesäteatterin mentävä aukko ja se näkyy jo saadussa palautteessa.

– Ensi-illasta on hyvät odotukset, uskon, että väkeä saapuu paikalle. Kaustisella ei ole vähään aikaan ollut kesänäytelmiä esillä, saatu palaute on se, että tällaista toimintaa on kaivattu!

Jos ei naurata, saa rahat takaisin

Kannuksessa Eskolan kesäteatterissa ensi-iltansa saa 30.6. Kylähenki. Se kertoo pienestä kylästä, joka on päässyt ainoana Suomessa mukaan kansainväliseen EU-hankkeeseen. Hattutempun lailla Kylähenki on peräisin Arto Ojakankaan kynästä.

– Arto on meidän kylältä kotoisin. Kaikki Eskolan kesäteatterin näytelmät ovat hänen kirjoittamia komedioita, hyväksi havaittuja, summaa Jaakko Hautamäki.

– Meillä on leikkimielinen takuu, että jos ei yhtään naurata niin saa rahat takaisin. Vielä kymmenen vuoden aikana ei ole kukaan tullut hakemaan lippurahoja takaisin!

Lipunmyynti on aloitettu jo hyvissä ajoin talvella. Hautamäen mukaan ennakkolipuille on kysyntää.

– Varauksia on tullut edellisvuosien tahtiin, noin 1200. Normaalisti pari tuhatta varausta tulee ennen esitysten alkua.