Näin ammattilainen kaataa

Isojen pihapuiden kaato ei ole tavan tallaajan hommaa. Esimerkiksi aivan talojen kupeissa kasvat puut kannattaa jättää ammattilaisten kontolle.

luonto
metsuri kiipeämässä puuhun.
Elina Kinos kävi seuraamassa ammattilaisen otteita kuusen kaadossa.

Kaupunkialueella puiden kaataminen pihoista on paitsi luvanvaraista usein myös varsin haastavaa puuhaa.

Metsäpalveluyrittäjä Eero Kärkkäinen Jyväskylästä kertoo, että merkittävä osa metsurin työtä erityisesti keväisin ja syksyisin on juuri pihapuiden kaato. Jotkut havahtuvat myös keskellä kesää siihen, että vaikkapa vanha kuusi varjostaa puutarhaa ja siitä halutaan eroon.

Kärkkäinen kaatoi Keljonkankaalla tällä viikolla lähes 30 metriä korkean kuusen, joka kasvoi vain puolen metrin päässä piharakennuksesta. Varjostavien tai vaarallisten puiden poistaminen voi olla millintarkkaa ja operaatio on suunniteltava hyvin.

Ammattilainen kiipeää turvakärkisin ja viiltosuojatuin kengin puuhun, karsii matkalla oksat moottorisahalla, tukee puun ja kaataa sen valittuun suuntaan.

- Tärkeää on, että homma menee turvallisesti, eikä ulkopuolisille satu mitään. Tällaisissa paikoissa paikalla pitää olla vähintään kaksi heppua ja muun muassa kiipeilyvaljaat varmistavat puussapysymisen, toteaa Kärkkäinen.

Kärkkäinen muistuttaa myös, että uteliaiden ei pidä tulla kaatoja katsomaan liian lähelle ja liikenteenohjaajia on syytä totella.

- Meillä on joskus miehiä pysäyttämässä liikennettä ja sitä pitäisi uskoa, että ne on sen takia, että puuta kaadetaan kadulle.

Kärkkäisen mukaan jokainen keikka on omanlaisensa.

- Esimerkiksi Jyväskylän Harjulla on ollut mielenkiintoista kaataa puita ja myös jotkut mökkikeikat ovat olleet mieleenpainuvia: joskus metsuri saa hirvenlihamakkaraa ja saunakin on meille lämmitetty.

Metsurin työvälineitä.
Terri Niemi / Yle
Kuusi räystään vieressä.
Terri Niemi / Yle
Metsurit suunnittelemassa talon lähellä olevan puun kaatoa.
Terri Niemi / Yle
Metsuri kiipeämässä puuhun.
Terri Niitti / Yle
Metsuri kaatamassa isoa kuusta.
Terri Niemi / Yle
metsuri kiipeämässä puuhun.
Terri Niemi / Yle
Puuta sahataan moottorisahalla.
Jos työkoneessa on aiemmin käytetty tavallista bensiinä, saattaa pienmoottoribensiiniin siirtyminen edellyttää moottorin säätämistä uudelleen. Terri Niemi / Yle
Metsuri sahaa kuusta.
Terri Niemi / Yle
Metsurin kaatama puu.
Terri Niemi / Yle