Alennusmyynnit saattavat siirtyä

Alkukesän lämpimät säät ovat lisänneet kesävaatteiden myyntiä. Juhlavaatteiden kauppa ei ole riippuvainen sääoloista, kun taas sadetakkien ja - varjojen myynti on pudonnut viime kesästä.

ilmiöt
Kesävaatteita esillä vaatekaupassa.
Arto Loukasmäki / Yle

Lämpimän alkukesän vaikutukset vaatekauppaan ovat vaihtelevat. Erityisesti helle- ja kevyemmät kesävaatteet ovat käyneet viime kesään verrattuna erittäin hyvin kaupaksi.

- Viime kesään nähden toppeja, shortseja ja kapreja sekä teepaitoja on myyty todella hyvin, kertoo Kajaanin Sokoksen myymäläpäällikkö Tanja Markkanen.

Sään vaikutus juhlavaatteiden myyntiin on erilainen kuin kesävaatteiden.

- Satoi tai paistoi, sää ei vaikuta juhlavaatteiden myyntiin. Niitä kyllä haetaan, kertoo 38 vuotta vaatekauppayrittäjänä toiminut Terttu Repo kajaanilaisesta Asu-Revosta.

Yrittäjä Terttu Repo.
Juhlavaatekauppaan säät eivät vaikuta, sanoo yrittäjä Terttu Repo.Arto Loukasmäki / Yle

Revon mukaan erikoisliikkeestä haetaan hieman erilaisia juhla- ja niin sanottuja menovaatteita. Niihin säällä ei ole vaikitusta.

Kajaanissa vaaterekkien välistä tavoitetun Mirja Romppaisen ostointoon sää ei vaikuta.

- Nyt olen etsimässä mekkoa, sillä vanhin lapsenlapseni pääsee ripiltä. Niihin juhliin tarvitsen mekon, eli juhlavaatetta olen hankkimassa.

Alekaupalla ei ole kiire

Alennusmyyntien alkamiseen alkukesän ostoryntäyksellä ei ole merkitystä. Alennusmyynnin alkua saatetaan jopa siirtää myöhäisemmäksi.

- Jos alkukesän kauppa käy hyvin, niin alennusmyyntiä ei ole tarve aloittaa aikaisemmin. Toki juhannusviikolla tai juhannuksen jälkeen alennusmyynnit yleensä alkavat, lupaa myymäläpäällikkö Tanja Markkanen Kajaanin Sokokselta.

Vaatekaupassa on myös tuotteita, joiden myyntiä lämpimät säät ovat vähentäneet.

- Sateenvarjoja ja kertakäyttöisiä sadetakkeja ei ole myyty samalla tahdilla kuin viime kesänä. Olemme todella tyytyväisiä alkukesän kauppaan, myhäilee Markkanen.