Lukijoiden suusta: Maalaisjärki ennen holhousyhteiskuntaa

Yle Uutiset selvitti kansalaisten näkökulmaa Suomen kirjavaan lakikokoelmaan ja säädösviidakkoon. Kysyimme netissä, millaisiin turhauttaviin lakeihin tai säädöksiin ihmiset ovat törmänneet ja miten ne ovat vaikuttavat heidän elämäänsä.

Kotimaa

Tähtisädetikkua saa pidellä vasta täysi-ikäinen, kun taas haulikkoa saa käsitellä jo 15-vuotiaana. Ilman kypärää ei saa hypätä pyörän selkään eikä pimeällä tule liikkua ilman heijastinta. Suomi on pullollaan erilaisia lakeja ja säädöksiä.

Monen Ylen kyselyyn vastanneen mielestä päättäjät ovat vieraantuneet tosielämästä, eikä lakiesityksiä laadittaessa kiinnitetä tarpeeksi huomiota siihen, millainen vaikutus lailla lopulta on tavallisten ihmisten elämään.

”AINA, kun jotain ruvetaan kieltämään tai rajoittamaan, pitäisi arvioida todellista tarvetta, säädöksen vaikuttavuutta ja mahdollisia haittoja myös yksityisten ihmisten, ei pelkästään yhteiskunnan tai viranomaisten kannalta.”

Säädösten vaikutus kansalaisten elämään on täysin unohdettu

”Säädösten vaikutus kansalaisten elämään on täysin unohdettu, joka osoittaa kauhistuttavaa välinpitämättömyyttä lainlaatijoilta. Pikkutarkoilla säännöillä käskytetään kansalaisia, kun isot ja vaaralliset tapaukset voivat jatkua "lain puitteissa", kuten tapaus Talvivaara.”

Kädet sidottu säädöksillä

Keskustelussa nousi esille muun muassa rakentamiseen, kaavoittamiseen, yritystoimintaan ja tekijänoikeuksiin liittyvät lait. Eniten ihmisiä näyttii ärsyttävän oman omaisuuden käyttöä rajoittavat säädökset.

Säännös jolla määritellään kaupungin arkkitiehtien ylivalta siihen mitä talojen julkisivuille saa tehdä. Laki joka kieltää kännykkään puhumisen ajon aikana jota ei valvota ollenkaan. Lait jotka rajoittavat luovaa ravintolatoimintaa jollain sellaisella perusteella joka ei suurimmassa osassa tapauksia toteudu kuin paperilla.”

”Suuri osa rakentamiseen ja kaavoittamiseen liittyvistä määräyksistä on turhia. Ei siihen pitäisi olla kellään muulla kuin rakentajalla/omistajalla nokan koputtamista, miltä talo näyttää tai ympäröikö sitä 3 metrin aita vai ei.”

Suuri osa rakentamiseen ja kaavoittamiseen liittyvistä määräyksistä on turhia.

”Lex Karpela, siinä teostomafia vedätti missi Karpelaa täysin ja sai lobattua omien etujensa mukaisen älyttömän lainsäädännön läpi. Tästä laista ja sen rangaistuksista on järki kaukana. Tappo tai pankkiryöstökin on pieni rikos muutaman musiikkikappaleen jakamisen rinnalla"

Liika on liikaa

Moni vastanneista oli myös sitä mieltä, että erilaisia säädöksiä on jo liikaa, eikä tavallinen kansalainen pysy enää perässä. Holhousyhteiskunta ei tunnu houkuttelevan kansalaisia, vaan edelleen halutaan uskoa maalaisjärjen voimaan.

Yleensäkin sääntöja ja erityisesti kieltoja on aivan liikaa!

”Yleensäkin sääntöja ja erityisesti kieltoja on aivan liikaa! Pitäisi jättää tilaa maalaisjärjelle vaikka sitä eivät kaikki kansalaiset omaakkaan.”

”Minä luin kirjat Suomen laki 1 ja 2 silloin, kun niitä oli vain kaksi. Siihen meni melkein vuosi. Sinä aikana oli ilmestynyt 1600 sivua uutta lakitekstiä. Nykyään selailen uudet lait vain hallituksen esityksistä ja niistäkin vain johdannon. Moniko muistaa, paljonko autotallissa saa olla bensiiniä varakanisterissa? Entä, jos valokuvaa taloja ja ikkunan takana sattuu olemaan joku, mistä rikoksesta silloin on kysymys?”

”Typerimmät säädökset ovat jo ne joiden valmisteluvaiheessa jo todetaan että niitä ei ole edes mahdollista valvoa tai sanktioida.”