1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tuulesta temmattu virta pian totta

Luhangan Latamäkeen nousee ensi syksynä Keski-Suomen ensimmäinen tuulipuisto. Kuuden tuulivoimalan rakentaminen on enää rakennusluvasta kiinni.

tuulienergia
Kuvassa WinWindin valmistama tuulimylly sinistä taivasta vasten.
Anssi Leppänen / Yle

Tuulivoimapuisto on Luhangan historian suurimpia investointeja. Kokonaisuudessaan puiston rakentaminen maksaa noin 25 miljoonaa euroa. Hallinto-oikeus hylkäsi aiemmin puistosta tehdyn valituksen, eikä uusia valitusperusteita ole näköpiirissä.

Latamäen alueella ei kesämökkejä ole. Täällä on helppo pitää riittävät etäisyydet voimaloiden ja asutuksen välillä.

Mikko Toivanen

Luhangan Latamäessä on vuoden päivät seurattu tuulia tarkasti.

- Tuulimittausten perusteella voidaan todeta, että se puoli tästä tuulivoimarakentamisesta on kyllä täällä varsin kannattava, kertoo Ilmatar Windpower Oyj:n operatiivinen johtaja Mikko Toivanen.

Ei suurta vastustusta

Luhankalaiset ovat suhtautuneet tuulivoimaan yllättävänkin myötämielisesti

- Latamäen alueella ei kesämökkejä ole ja täällä on varsin helppo pitää riittävät etäisyydet voimaloiden ja asutuksen välillä. Tuulivoimarakentamista pitää sijoittaa sinne, mihin ympäristön ihmiset sitä haluavat. Niitäkin paikkoja Suomessa on. Mikäli tällaiselle toiminnalle ei ole sosiaalista tilausta alueella, niin eipä sinne välttämättä kannata lähteä päätään seinään lyömään, kuvailee Toivanen.

Luhangan rakennuslautakunta päättää rakennusluvasta juhannuksen jälkeen. Mikäli lupa heltiää, tuulipuiston rakentaminen alkaa syyskuussa.

- Alueella tehdään jonkin verran tiestön parannusurakoita. Lisäksi alueelle tuodaan verkkoliityntä kaukaa maakaapeliyhteytenä ja sen rakentamistoimet on oikeastaan niitä ensimmäisiä, jotka alkaa täällä.

Voimalat näkyy ja kuuluu

Tuulimyllyjen on määrä jauhaa sähköä jo vuoden kuluttua. Voimaloiden tuottama sähkö riittää 3000 omakotitalon tarpeisiin. Luhangan kunnan kulutuksen voimalat kattavat kevyesti.

- Kuusi voimalaa tuottaa täällä yli 50 000 megawattituntia vuodessa. Lapa nousee 200 metrin korkeuteen. Merkittävin vaikutus, joka tuulivoimalarakentamisella on liittyy maisemavaikutukseen. Koska tuulivoimala on suuri, se näkyy kauas. Päijänteen alueella näkyvyyttä heikentää se, että pinnanmuotoja on alueella muutenkin ja myös voimakas metsänpeitto.

Äänetöntäkään tuulivoiman tuotanto ei ole.

- Sen vaikutus minimoidaan pitämällä riitävä etäisyys asutukseen. Täällä Latamäessä sellaista ohjearvot ylittävää ääntä ei ole tulossa, sanoo Toivanen.

Lue seuraavaksi