1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvan kärkikaarti koolla Sodankylässä

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat tänään. Nimekkäitä elokuvantekijöitä houkuttelevalla festivaalilla vierailevat tänä vuonna muun muassa amerikkalainen Philip Kaufmann ja ranskalainen Claire Denis. Vajaan viikon aikana Sodankylässä nähdään myös kotimaisia kantaesityksiä.

Sadankylän elokuvateltta vuonna 2012. Kuva: Annina Mannila / Sodankylän elokuvafestivaalit

Sodankylän elokuvajuhlat kokoaa filmihullut ja elokuvantekijät taas kerran Lapin yöttömään yöhön. 28:tta kerta järjestettävä festivaali on vuodesta toiseen pysynyt yhtä aikaa intiiminä ja erittäin tasokkaana.

Ainoa ero etelän festivaaleihin lienee se, että Sodankylässä nähdään vähemmän Suomen ensiesityksiä. Toisaalta festivaali saa haalittua vuosi toisensa jälkeen tunnetuimmat vieraat, joiden tähdittämät yleisökeskustelut ovat elokuvajuhlien suolaa.

Tänä vuonna sunnuntain keskustelu ruotsalaisohjaaja Jan Troellin kanssa lähetetään myös suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Almodovar, Godard, Spielberg...

Suomen ensiesityksessä Sodankylässä nähdään muun muassa Pedro Almodovarin uusin elokuva Matkarakastajat, Jean-Luc Godardin, Peter Greenawayn ja Edgar Peran kokeellinen 3d-elokuva 3 x 3D sekä Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut romanialainen Child's Pose.

Kotimaisista elokuvista ensimmäistä kertaa valkokankaalla nähdään muun muassa Pekka Lehdon vihdoin valmistuva Kalervo Palsa ja kuriton käsi sekä Jan Forsströmin odotettu Silmäterä.

Tänä vuonna festivaali ei ole halunnut luottaa pelkkään taide-elokuvaan. Perjantai-illan parhaalle paikalle on päässyt Steven Spielbergin ensimmäinen Indiana Jones -elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät (1981).

Vanhoja mestareita, uutta musiikkia

Säestetyt mykkäelokuvat ovat tätä nykyä jo Sodankylän vakio-ohjelmistoa. Tänä vuonna säestettynä nähdään muun muassa Alfred Hitchcockin varhainen trilleri _Puhtauden lunnaat _(Blackmail, 1929).

_Puhtauden lunnaat _oli ensimmäinen menestynyt eurooppalainen äänielokuva. Sodankylässä nähdään kuitenkin siitä yhtä aikaa valmistettu mykkäversio.

Hitchcockin varhaisen mestariteoksen ja Buster Keatonin _Kameramies _(The Cameraman, 1928) -komedian säestyksistä vastaa Oulun Sinfonia.

Mykkäelokuvan säestäjänä kuullaan ja nähdään myös Cleaning Women -yhtyettä, joka on parin vuoden ajan kunnostautunut mykkäelokuvakonserteissa. Siivousvälineillä soittavan bändin kekseliäät sovitukset rytmittävät Ohukaisen ja Paksukaisen sekä Chaplinin kohellusta.

Vieraita läheltä ja kaukaa

Sodankylän elokuvajuhlat on vuosien varrella haalinut vieraikseen ohjaajanimiä, joista muut kotimaiset festivaalit voivat vain unelmoida. Tänä vuonna Sodankylässä nähdään esimerkiksi romanialainen Cristian Mungiu, jonka uusin elokuva _Yli vuorten _sai Suome ensi-iltansa viime syksynä Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla.

Nimekkäitä vieraita ovat myös muun muassa amerikkalainen Philip Kaufmann, ranskalainen Claire Denis ja italialainen Marco Bellocchio.

Festivaalin järjestäjät ovat kiitelleet vieraiden mielenkiintoa elokuvajuhlia kohtaan. Heidän mukaansa maailmalla kiertävät elokuva-ammattilaiset ovat kertoneet kollegoilleen "Sodankylän hengestä".

Tunnelman lisäksi toinen merkittävä tekijä on varmasti festivaalin yhtä lailla nimekäs taiteellinen toimikunta. Vieraiden houkuttelu lienee helpompaa, kun houkuttelijoina ovat muun muassa ohjaajaveljekset Aki ja Mika Kaurismäki sekä festivaalin johtaja Peter von Bagh.