Pienyritysten lainansaanti takkuaa Keski-Suomessa

Pienten ja keskisuurten yritysten lainansaanti on vaikeutunut Keski-Suomessa. Hallaa yritystoiminnalle aiheuttavat etenkin tiukentuneet vakuusvaatimukset.

Lainamarkkinat
Euroseteleitä pöydällä.
Jouni Pilto / Yle

- Pienyrittäjien mukaan lainojen vakuusvaatimukset eivät ole suhteessa siihen haettuun rahaan, lainamäärään tai kokonaistilanteeseen, kertoo Keski-Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Tuuli Kirsikka Pirttiaho.

Pankkien lainoituskäytännöt ovat Pirttiahon mukaan tiukentuneet etenkin viimeisen vuoden aikana. Rahoituksen saannin vaikeus haittaa paitsi yritysten kasvua ja investointeja myös päivittäistä toimintaa, sillä monissa yrityksissä lainaa tarvittaisiin arjen pyörittämiseen talouden matalasuhdanteessa.

Syynä tiukentuneisiin vakuusvaatimuksiin ovat paitsi pankkisäätelyn vaatimukset, myös rahoittajien varovaisuus. Pirttiaho myöntää, että tilanne on hankala molemmin puolin.

- Tietysti matalasuhdanteen vuoksi yritysten taloudellinen kunto, vakavaraisuus ja ehkä liikevaihdotkin ovat tippuneet, ja pankit pyrkivät mahdollisimman riskittömään sijoitukseen, eli ne eivät halua toimia riskirahottajina, Pirttiaho kuvaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus