1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Petotesti paljastaa puudelin todellisen luonteen

Apuna testissä ovat täytetyt ja aidoilla hajuilla höystetyt pedot. Koirien käyttäytymistä petoeläinten edessä testattiin Myrskylässä tiistaina. Uhkarohkeus ei tässäkään lajissa kannata.

Kotimaan uutiset
Testipedot ovat liikkuvat renkailla ja niiden aitoutta parannetaan aidoilla petotuoksuilla.
Tuomas Keränen / Yle
Kuusamon petokeskus on luovuttanut Askolle "sitä itteään" jota sivellään moottorisoituun karhuun aitouden parantamiseksi.

Orimattilainen Asko Sorvo on puuhastellut koirien kanssa jo 25 vuotta. Petotestejä moottorisoidun suden ja karhun kanssa hän on tehtaillut vuoden ajan. Tähän mennessä Askon testit on käynyt läpi yli 2 000 koiraa ja 200 rotua.

- Testi kertoo tarkasti, millä koiralla on vietit kohdallaan. Se kertoo, miten koira pystyy toimimaan järkevästi villieläimen kanssa. Koira, joka ajaa kiinni suteen tai karhuun, on aina entinen koira. Hullunrohkeus ei ole millekään koiralle hyvä asia.

Valtaosa testatuista koirista on nykyään muita kuin metsästyskoiria.

Se kertoo miten koira pystyy toimimaan järkevästi villieläimen kanssa.

Asko Sorvo

- Viidennes testatuista on enää metsästyskoiria. Eihän ole enää monia karhun- ja sudenmetsästäjiä, jotka tarvitsevat sitä koiraa siihen alkuperäiseen käyttöön. Ihmiset haluavat tietää, millä tavalla oma koira käyttäytyy, kun se törmää petoon. Sehän voi tapahtua milloin tahansa kesken sienestysreissun.

Testi paljastaa koiran oikean luonteen

Testiin tulevat usein odottavat, että kyllä oma koira antaa karhulle tai sudelle kunnon kyydit. Usein koira kuitenkin käyttäytyy täysin päinvastaisesti kuin on odotettu.

- Kova koira on ollut isännän selän takana tai lähtenyt jo autolle. Sitten on ollut sellaisia arkoja koiria, jotka ovatkin toimineet todella hienosti, Sorvo sanoo.

Koiran käytös testitilanteessa on parhaimmillaan, kun se on pedosta alle kymmenen metrin päässä ja on riittävän tosissaan.

- Ideaalitilanne on, kun koira tekee valehyökkäyksiä ja antaa omistajalle aikaa poistua tilanteesta ehjin nahoin. Kaikki käytösmallit tullaan varmaan silti tänään näkemään.

Pahimmillaan koira alistuu pedon nähdessään tai menee tekemään lähempää tuttavuutta. Karkuun lähteminenkin on näitä vaihtoehtoja parempi.

- Joiltakin koiraroduilta, joiden pitäisi toimia kunnolla, on luontainen vietti kadonnut. Se on kyllä harmi. Hyvät kasvattajat ovat onneksi ottaneet siitä onkeensa ja ruvenneet etsimään sellaisia koiria, jotka vastaavat sitä rotumääritelmää.

Kolmivuotiaat pärjäsivät hyvin

Marita Tommila toi Myrskylään kaksi koiraansa. Saksanpaimenkoira Marskin ja lapinporokoira Skaidien. Kolmivuotiaat suorituivat testistä melko hyvin, vaikka omistajan odotukset koiran käytöksestä eivät toteutuneetkaan.

Itse toivoin, että se olisi lähtenyt karkuun, mutta ei se lähtenyt.

Marita Tommila

- Itse toivoin, että Marski olisi lähtenyt karkuun, mutta ei se lähtenyt. Kyllä kovasti haukkui, että siellä joku on. Ei karhu sieltä yllättäen päälle tule, Tommila naurahtaa.

Seuraavaksi koiria testataan Espoon Leppävaarassa lauantaina. Testejä järjestetään ympäri Suomea loppuvuoden ajan.

Lue seuraavaksi