Neulanreikäkamera hurmaa retrokuvista innostuneita valokuvaharrastajia - video

Slovenialainen muotoilija on kerännyt aimo summan yhteisörahoitusta käsityönä tehdyille neulanreikäkameroilleen. Neulanreikäkuvien unenomainen tunnelma kiinnostaa harrastajia ja valokuvauksen ammattilaisiakin. Tekniikassa palataan valokuvauksen historiaan.

Ulkomaat
neulanreikäkamera
Slovenialainen muotoilija ja valokuvausintoilija Elvis Halilovic haluaa puisella retrokamerallaan palauttaa mieliimme valokuvaamiseen paneutumisen ja todellisen käsityön tunnun.

Slovenialainen muotoilija ja valokuvaharrastaja on palannut tulevaisuuteen retrokeksintönsä kanssa. Elvis Halilovicin suunnittelemasta ONDU-neulanreikäkamerasta on muodostunut hitti valokuvaharrastajien parissa.

Neulanreikäkamera on kamera yksinkertaisimmillaan. Siinä on vain laatikko, jossa on pieni neulanreikä valon läpikulkua varten. Valo piirtyy laatikon sisällä olevalle filmille. Tekniikka on yksi varhaisimmista kameramalleista, ja siitä on tullut suosittu retrohenkeä kuviinsa hamuavien valokuvaajien parissa.

Neulanreikäkuvat eivät ole yhtä tarkkoja kuin digikuvat, mutta niiden unenomainen tunnelma viehättää. Halilovic uskoo, että vain vähän tekniikkaa sisältävästä kamerasta tulee hittituote. Samaa mieltä ovat yhteisörahoittajat - ONDU-kamera on kerännyt kolmessa viikossa jo yli 80 000 dollarin verran yhteisörahoitusta Kickstarter-sivustolla.

Halilovicin kamera on valmistettu käytännössä kokonaan puusta; paikallisesti tuotetusta kastanjasta ja vaahterasta. Metallia on vain suljinta kiinni pitävä ruuvi. Elvis Halilovic valmistaa kameroita puusepänverstaassaan veljensä Benjaminin kanssa.

- Tämä tuottaa kuvia, joita mikään muu valokuvakamera ei voi tehdä, Halilovic sanoo.

- Nämä ovat todella yksinkertaisia kameroita, joita on ollut olemassa vuosikaudet, mutta olen laittanut ne sellaiseen pakettiin, että ihmiset voivat käyttää niitä helposti. Kaikki on valmiina, valokuvaajan tarvitsee vain laittaa filmi kameran sisään ja alkaa kuvata välittömästi.

Valon käsite hukassa

Halilovic käytti vuoden yhteensä kuuden eri mallisen puukameran kehittämiseen. Ne ovat eri kokoisia ja käyttävät erilaisia filmejä. Halvin malli maksaa 60 dollaria (n. 45 euroa) ja siihen käy 135-filmi eli normaali "kymppikuvafilmi". Kallein malli on rajattu kappalemäärä 200 dollarin (n. 150 euron) liukuvalla luukulla varustettuja laatikkokameroita, joihin käy ns. 4x6 -filmi.

Halilovic kertoo, että häneltä on tilattu jo 950 kameraa, lähinnä amerikkalaisharrastajille. Hän aikoo toimittaa kamerat lokakuussa ja keskittyä sen jälkeen suurimittaisempaan tuotantoon, joka tähtää myös jälleenmyyntiin. Halilovic arvelee kolmen erilaisen ryhmän kiinnostuneen puisista neulanreikäkameroista: käsityönä tehdyistä tuotteista kiinnostuneet, nuoruuttaan muistelevat nostalgiset valokuvaajat sekä neulanreikäkuvien usvaisesta tunnelmasta nauttivat valokuvaajat.

Muotoilijan mukaan ihmiset ovat innostuneet valokuvauksesta, mutta vain harva harrastaja ymmärtää valokuvauksen perusteita, erityisesti "koko valon käsitettä".

- Valokuvauksen henki on kärsinyt valokuvauksen ylikulutuksen vuoksi. Neulanreikäkameralla kuvattaessa niin valokuvaaja itse kuin kohde on mukana toiminnassa, sillä kuvien ottaminen kestää vähän kauemman kuin pelkkä räpsäisy, joten myös kuvattava kokee elämyksen, Halilovic määrittelee.

Lähteet: Reuters