F-Securen Hyppönen: Näin suojaudut USA:n vakoilulta

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo kolme keinoa suojata yksityisyyttään Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Kuva: Yle

Suomalaisten netinkäyttäjien tietoja on päätynyt Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisille, paljastui viime torstaina. Muun muassa amerikkalaispalvelimet Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, YouTube ja Apple ovat päästäneet amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset käsiksi käyttäjiensä tietoihin.

F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan täydellinen suojautuminen Yhdysvaltain tiedustelukoneistolta vaatisi yhdysvaltalaisyritysten palveluiden käytön lopettamista. Yksityisyyttään voi suojata myös muilla keinoilla, mutta ne ovat työläitä.

- Mitään helppoa tapaa kiertää tämäntyyppistä seurantaa ei ole, koska suosituimmat palvelut ovat Yhdysvalloissa. Tekniset keinot jälkien häivyttämiseksi ovat monimutkaisia, Hyppönen sanoo.

Hyppönen antaa kuitenkin kolme vinkkiä, joiden avulla amerikkalaisviranomaisten pääsyä omiin tietoihin voi estää.

1. Lopeta amerikkalaisten verkkoselainten käyttö

Chrome- ja Internet Explorer -selainten käyttäminen voi tarjota yhdysvaltalaisviranomaisille pääsyn selaustietoihin, sillä selainten taustalla ovat yhdysvaltalaisyritykset.

Vaihtaminen norjalaiseen Opera-verkkoselaimeen on yksi ratkaisu tähän ongelmaan. Operan voi ladata osoitteesta http://www.opera.com/fi/computer/ (siirryt toiseen palveluun).

2. Käytä internetiä anonyymin Tor-verkon kautta

Tor-verkon käyttäjää on lähes mahdotonta löytää. Torissa tietokone yhdistää halutulle verkkosivulle sattumanvaraista ja vaikeasti jäljitettävää reittiä.

Verkon selaaminen Torin kautta on hidasta mutta hyvin yksityistä. Tor-ohjelmiston voi ladata koneelleen osoitteesta https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en (siirryt toiseen palveluun).

3. Salaa lähettämäsi viestit PGP-ohjelmalla

Lyhenne PGP tulee englannin kielen sanoista pretty good privacy, eli melko hyvä yksityisyys. PGP-ohjelmia on useita, mutta kaikki perustuvat samaan tekniikkaan. Salattava viesti käännetään koodiavaimen avulla salakielelle.

Kun lataa koneelleen PGP-ohjelman, luo samalla itselleen kaksi koodiavainta. Ensimmäisellä, julkisella avaimella viesti salataan ja toisella, salaisella avaimella saadut viestit puretaan taas luettaviksi. PGP-suojattuja viestejä voi lähettää vain toisille PGP-ohjelmien käyttäjille.

Ohjeet viestien salaamiseen PGP-tekniikalla löytyvät esimerkiksi osoitteesta http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/softa/pgp.html (siirryt toiseen palveluun). Ilmaisen PGP-ohjelman voi ladata esimerkiksi osoitteesta http://www.gpg4win.org/ (siirryt toiseen palveluun).