Ehkäisypillerit Yasmin ja Yaz on yhdistetty kuolemiin Kanadassa

Ainakin 23 naista on kuollut Bayerin uuden sukupolven e-pillerien käytön seurauksena Kanadassa, kertoi maan yleisradioyhtiö tiistaina. Yasmin ja Yaz ovat myynnissä myös Suomessa.

terveys

Maailman kaksi eniten käytettyä ehkäisypilleriä on yhdistetty naisten kuolemiin Kanadassa. Yhteys tuli ilmi lääkärien ja farmaseuttien alkaessa epäillä Yasminin ja Yazin turvallisuutta niitä koskevien haittavaikutusilmoitusten määrän vuoksi.

Maan terveysviranomaisten mukaan kyseiset pillerit ovat aiheuttaneet ainakin 23 naisen kuoleman yksistään Kanadassa. Useimmat heistä kuolivat veritulppaan, nuorimman uhrin ollessa vain 14-vuotias tyttö.

Lisäksi Yasmin ja Yaz ovat vahingoittaneet ainakin 600 kanadalaisen naisen terveyttä eri tavoin, selviää Kanadan terveysviranomaisten tietokannoista. Saksalainen lääkeyhtiö Bayer on molempien valmistaja.

Kanadan yleisradioyhtiön tietojen mukaan maan viranomaiset aikovat haastaa Bayerin oikeuteen. Yhdysvalloissa yhtiö on jo maksanut arviolta miljardi euroa hyvityksiä kyseisten pillereiden aiheuttamista haitoista.

Yasmin ja Yaz ovat niin sanottuja uuden sukupolven e-pillereitä, jotka sisältävät synteettistä drospirenoni-hormonia. Molemmat ovat myynnissä myös Suomessa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset