1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jättikonsertti 25 vuotta sitten muutti Nelson Mandelan imagon

Lontoossa 25 vuotta sitten järjestetty, lähes 70 maahan televisioitu Mandelan syntymäpäiväkonsertti oli keskeinen muurinmurtaja apartheidia vastaan, sanoo konsertin isä Tony Hollingsworth.

Nelson Mandela kuvattuna vuonna 2008. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Tällä viikolla tulee kuluneeksi tasan neljännesvuosisata siitä, kun Lontoossa järjestettiin suuri konsertti, joka muutti merkittävästi Etelä-Afrikan mustien johtajan Nelson Mandelan imagoa länsimaissa. Nyt 94-vuotias Mandela, maansa entinen presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut arvostettu ihmisoikeusaktivisti, oli ennen vuotta 1988 monissa maissa terroristin kirjoissa.

Mandela kärsi tuohon aikaan pitkää vankilatuomiota, ja länsimaissa moni oli sitä mieltä, että siihen oli aihetta. Esimerkiksi Britannian tuolloinen pääministeri Margaret Thatcher nimitti Mandelan järjestöä Afrikan kansalliskongressia eli ANC:tä "tyypilliseksi terrorijärjestöksi".

Maailmalla oli kuitenkin kasvanut myös apartheidin vastainen liike, jolle Mandela oli ihmisoikeustaistelija. Elämänsä epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiselle omistanut brittiläinen tuottaja Tony Hollingsworth päätti tehdä sen selväksi suurkonsertilla.

Nimellisesti konsertissa juhlittiin Mandelan lähestyvää 70-vuotispäivää, mutta Hollingsworthin todellinen tavoite oli muuttaa yleistä kuvaa Mandelasta ja painostaa hallituksia ajamaan hänen vapauttamistaan.

– Terroristia ei vankilasta vapauteta, mutta mustien johtaja voi päästä vapaaksi, Hollingsworth kertoo ajatustensa kulusta uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Epäileväisiä oli paljon

Mandelan nykyinen arvostus saattaa erehdyttää ajattelemaan, että tehtävä oli helppo, mutta Hollingsworthilla ei tuohon aikaan ollut mitään varmuutta onnistumisestaan. Ensimmäiseksi hän otti yhteyttä Afrikassa ja Britanniassa anglikaanisena piispana työskennelleeseen Trevor Huddlestoneen.

– Sanoin Trevorille, että ANC ja apartheidin vastainen liike olivat törmänneet lasikattoon. Vastustaminen, anti-painotus, ei leviäisi minnekään katumielenosoituksista. Vaikka moni kannatti liikettä, kannatus ei ajanut heitä toimintaan. Mandela ja hänen liikkeensä oli esitettävä positiivisessa valossa, jonka ihmiset päästäisivät olohuoneeseensa.

Ajatuksella ei ollut edes apartheidin vastaisessa liikkeessä jakamatonta tukea, ja monet, myös Mandela itse, toivoivat, ettei taistelua henkilöitäisi häneen. Pääpainon piti heidän mielestään olla edelleen Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon vastaisissa talouspakotteissa. Kritiikkiä tuli paljon, Hollingsworth myöntää.

Puoli miljardia katsojaa

Konsertti kuitenkin toteutui. Se kesti 11 tuntia, ja 83 artistin joukossa olivat muun muassa Stevie Wonder, Sting, Eric Clapton, The Eurythmics ja Dire Straits. Wembleyn stadionin lisäksi heidät nähtiin televisiossa lähes 70 maassa. Katsojia oli yli puoli miljardia.

– Tv-pomot menivät oitis kertomaan uutistoimituksilleen, että "älkää kutsuko sitä miestä terroristiksi; olemme juuri allekirjoittaneet sopimuksen hänen kunniakseen järjestettävän jättikonsertin lähettämisestä". Sillä tavoin me käänsimme Mandelan imagon, Hollingsworth arvelee.

Puolitoista vuotta konsertin jälkeen Mandela vapautettiin 27-vuotisesta vankeudesta.