1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ylipaino saattaa hidastaa mielentoimintoja

Ylipainoiset ja diabetekselle alttiit pärjäävät ranskalaistutkijoiden mukaan muita heikommin muistia ja muita mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Tämä havaitaan muuten terveillä 35–64-vuotiailla, Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

terveys

Tutkimuksessa ilmeni, että lihavat pärjäsivät keskimäärin normaalipainoisia huonommin muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedon käsittelyn nopeutta mittaavissa testeissä. Mitä enemmän ylipainoa oli sitä heikompia tulokset olivat verrattuna laihimpiin osallistujiin. Tutkimukseen osallistui 1 200 miestä ja naista.

Myös korkea glykosyloitunut hemoglobiini eli HbA1c, joka viittaa diabeteksen kehittymiseen, ennusti heikompaa menestystä testeissä. Samoin vyötärölihavuus, mutta tämä yhteys rajoittui vain miehiin.

Tulokset eivät ole täysin yllättäviä, sillä diabetes on yhdistetty muistin heikentymiseen aikaisemmissa tutkimuksissa. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että myös varsinaista diabetesta lievempään glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen voi liittyä samankaltaisia vaikutuksia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi