Vanhanen vaatii sisäistä devalvaatiota

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa pelkäävänsä, että julkinen talous ajautuu todella suuriin vaikeuksiin alijäämän kasvaessa. Hänenkin mielestään syksyn palkkaratkaisulla on huomattava merkitys maan kustannuskilpailukyvylle.

talous
Matti Vanhanen.
Yle

Koska euromaa ei voi heikentää valuuttansa ulkoista arvoa kilpailukyvyn parantamiseksi, asia pitää hoitaa sisäisellä devalvaatiolla. Näin sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen ja tarkoittaa syksyn palkkaratkaisua.

Vanhanen katsoo, että viralliset tilastot kertovat vakavaa viestiä tuotannon laskusta. Vielä tilastojenkin käänteitä dramaattisempaa on hänestä kuitenkin Suomen Pankin ennusteen muutos.

Tiistaina julkistamassaan talousennusteessa Suomen Pankki laski odotuksia Suomen talouskasvusta. Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,8 prosenttia. Loppuvuodesta kasvu tosin saattaa olla plusmerkkistä. Tähän Vanhanen ei usko.

- Tämä vuosi ollaan miinuksella, Matti Vanhanen sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa.

Vanhanen arvioi, että Euroopan jähmeyden taustalla näkyy Kiinan ja muiden nousevien talouksien voima.

Talouden trendi voi ajaa julkisen talouden suurongelmiin

Toimitusjohtaja pelkää, että julkisen talouden kaikki lähivuosien laskelmat menevät uusiksi taantuman ja rakenneongelmien takia.

- Olemme vaikeuksissa, koska Suomen keskeinen teollisuus keskittyy myymään toisille yrityksille investointihyödykkeitä. Ne eivät mene kaupaksi, kun pankkien kiristyneen sääntelyn takia lainarahan saaminen on entistä vaikeampaa.

Vanhasen mukaan julkinen talous voi ajautua todella suuriin vaikeuksiin, koska bruttokansantuote on alle vuoden 2008 tason, eikä alijäämä supistu, kun kustannukset kasvavat koko ajan.

Vanhanen korostaa syksyn palkkaratkaisujen merkitystä. Hän korostaa, että Suomen on ryhdyttävä sisäiseen devalvaatioon, koska muunlainen devalvaatio ei eurovaltiolle ole mahdollinen. Sisäisellä devalvaatiolla Suomi vahvistaisi kustannuskilpailukykyään.

Vanhanen ei myönnä, että sisäinen devalvaatio tarkoittaisi palkkojen alentamista. Perheyritysten liitto ei ole työmarkkinaosapuoli, hän muistuttaa ja lisää, että nimellispalkat ja reaalipalkat ovat kaksi eria asiaa. Kustannuskilpailukyvyn vahvistaminen ei saa liikaa syödä ostovoimaa. Niinpä palkkapäätöksiä olisi tuettava tuloveroratkaisulla.

Kun kriisitunnelmat vahvistuvat, Suomessakin ymmärretään, että ratkaisuja muun muassa työurien pidentämiseksi tarvitaan, Vanhanen arvioi.