Helsingin taivaan alla syödään, juodaan ja nautitaan

Kaduilla tanssitaan, taiteillaan ja nautitaan piknik-eväitä - Helsinki-päivä valtaa koko kaupungin!

Kotimaa
Ihmisiä nurmikolla Espan puistossa.
12. kesäkuuta vietetään Helsinki-päivää.Helsingin kaupunki

Kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle 12. kesäkuuta 1550. Kaupungin syntymää on Helsingissä juhlittu vuodesta 1959 lähtien. Myös tänä vuonna kesäinen päivä tarjoaa kaupunkilaisille tanssia, taidetta ja juhlahumua. Pääkaupungin merkkipäivä on osa Helsinki-viikkoa, joten kaikkea ei tarvitse ehtiä kokea yhden päivän aikana.

Denningin perhe oli varmasti keskiviikon ensimmäisiä Helsinki-päivän juhlijoita. Perheen kolmas lapsi syntyi Naistenklinikalla kello 1.02 ja perinteen mukaan Helsinki muistaa 12.6. ensimmäisenä syntynyttä pienokaista. Poikavauva saa kaupungilta Uusix-verstaiden käsityönä tekemän tilkkutäkin ja vauvaa odottaa myös 200 euron lahjashekki heti, kun hänet on merkitty väestörekisteriin.

Juhlapäivän kunniaksi Helsingissä pääsee kurkistamaan kulissien taakse. Esimerkiksi Tähtitorninmäellä sijaitseva observatorio avaa ovensa yleisölle. Lisäksi Pasilan kirjastossa pääsee kurkistamaan kirjavarastoon. Vikkeläjalkaisimmat voivat kokeilla kirmaamista Olympiastadionilla, joka myös avaa porttinsa kaupunkilaisille.

Bonjaatko slangia?

Helsinki-päivän perinteeseen kuuluu myös Stadin kundin ja friidun valinta. Stadin slangin ymmärrystään voi kuulostella Espan lavan edessä kello 12.

Jos tanssijalkaa vipattaa, voi kesäisen keskiviikon aloittaa vaikkapa katuvalssilla. Taiteilijajoukko Katujen Elävöittäjät kiertelee päivän aikana ympäri keskustaa ja esittää kaupunkilaisten tarinoiden pohjalta sävellettyjä lauluja. Perinteisiä swing-klassikoita pääsee tanssahtelemaan arvokkaassa miljöössä, kaupungintalon juhlasalissa klo 18 alkaen. Suomi-filmien ja lavatanssien hengessä pyörähdellään Kulttuuriareena Gloriassa klo 20.

Hieno huipennus Helsinki-päivälle on koko Pohjoisesplanadin täyttävä jättipiknik. Autoilijat joutuvat kiertotielle, sillä pitkät pöydät valkoisine pöytäliinoineen levitetään koko ajoradan pituudelle. Tuhat paikkansa ennakkoon varannutta kaupunkilaista istuu omine eväskoreineen yhteiseen illallispöytään kello 19 alkaen. Pohjoisesplanadi on suljettu liikenteeltä kello 16.30-24.00.

Pääkaupungin juhlapäivän ja koko Helsinki-viikon runsas tapahtumatarjonta on koottu osoitteeseen www.helsinkiviikko.fi (siirryt toiseen palveluun). Useisiin tapahtumiin on jaettu ennakkoon ilmaislippuja, joten verkkosivuilta kannattaa katsoa vieläkö tapahtumaan mahtuu mukaan.