1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset tekevät aiempaa vähemmän kotitöitä

Suomalaiset tekevät aiempaa vähemmän kotitöitä, kertoo Kuluttajatutkimuskeskus. Esimerkiksi vaatehuoltoon ja asiointiin käytettävä aika on vähentynyt. Sen sijaan pikkulasten ja lemmikkien hoitoon käytetään entistä enemmän aikaa.

Kotimaan uutiset
Nainen tiskaamassa.
Mikko Kuusisalo / Yle

Kotitaloudet käyttävät entistä vähemmän aikaa kotitöihin, kuten vaatteiden huoltoon ja asiointiin, ilmenee Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Tilastokeskuksen tekemästä tutkimuksesta.

Vaatehuoltoon käytettävän ajan vähenemisen arvioidaan johtuvan pyykinpesukertojen ja vaatteiden jälkikäsittelyn, kute silittämisen vähemisestä kodeissa. Sen sijaan hoivan merkitys on kasvanut erityisesti perheissä, joissa on pieniä lapsia.

Lapsettomissa talouksissa on aiempaa enemmän lemmikkejä ja lemmikkien hoitaminen on lisääntynyt merkittävästi.

Vuonna 2009 kotitaloustuotannon osuus bruttokansantuotteesta nousi 41 prosenttiin, kun virallinen talous supistui. Jos kotitaloudet olisivat ostaneet itse kaikki tuottamansa palvelut, olisi se kasvattanut kotitalouksien kulutusta 53 prosentilla.

Tärkeimmät ja arvoltaan suurimmat kotitaloustuotannon tehtävät liittyvät asumispalvelujen sekä aterioiden ja välipalojen tuottamiseen.

Kotitaloustyön arvon mittana käytetään vastaavaa työtä tekevän palkkaa. Esimerkiksi eläkeläispariskunnat tekivät vuonna 2009 kuukaudessa kotitaloustyötä 3 900 euron arvosta.

Pikkulapsiperheissä lastenhoidon arvo oli 4 600 euroa kuukaudessa ja lähes yhtä korkea se oli vielä kouluikäisten lasten perheissä.

Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksessa arvioitiin kotitalouksien tekemän työn ja niiden tuottamien palvelujen arvoa vuonna 2009. Muutosta arvioitaessa lukuja verrattiin vuoden 2001 lukuihin.

Lue seuraavaksi