1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastasyntyneen aivosairaus korjattiin pikaliimalla

Harvinainen operaatio vaati äärimmäisen pienten instrumenttien hyödyntämistä.

terveys
Kolmiviikkoinen Ashlyn Julian, jonka päässä ollut valtimonpullistuma korjattiin pikaliimalla kansasilaisessa sairaalassa.
Kolmiviikkoinen Ashlyn Julian, jonka päässä ollut valtimonpullistuma korjattiin pikaliimalla kansasilaisessa sairaalassa.Reuters-TV

Yhdysvalloissa Kansasin yliopistollisessa sairaalassa on onnistuttu korjaamaan vastasyntyneen lapsen aivoissa havaittu valtimonlaajentuma pikaliimaa hyödyntämällä.

Kolmen viikon ikäinen Ashlyn Julian toipuu nyt harvinaislaatuisesta lääketieteellisestä operaatiosta, jossa jouduttiin käyttämään äärimmäisen pieniä instrumentteja.

Vastasyntyneen Ashlynin aivoissa havaittu valtimonlaajentuma hoidettiin kuljettamalla erityisen ohutta katetria tämän verisuonta pitkin lantiosta aivoihin asti. Vaihtoehtona olisi ollut kallon läpi tehtävä leikkaus. Lopulta Ashlynin aivoihin ruiskutettiin valtimonlaajentuman hoitamiseksi pikaliimaa.

Kerroskuva Ashlyn Julianin aivoista ja valtimonpullistumasta.
Kerroskuva Ashlyn Julianin aivoista ja valtimonpullistumasta.Reuters-TV

Lääkäreiden mukaan vastasyntyneen valtimonlaajentuma on niin harvinainen sairaus, että heidän oli löydettävä pienimmät mahdolliset, jopa hiuksenohuet työkalut.

Sen sijaan lääketieteellistä pikaliimaa on käytetty Kansasin yliopistollisessa sairaalassa jo useiden vuosikymmenten ajan. Aivoverisuonten paikkaaminen pikaliimalla ei ole tavatonta, mutta vastasyntyneen kohdalla menetelmää ei ole tiettävästi koskaan toteutettu.

Lue seuraavaksi