Pitkänmatkan polkija, panosta pyörääsi!

Yle Turun toimittaja Tarja Hiltunen polki keskiviikkona Salosta Turkuun. Alla oli hybridipyörä, joka takasi reippaan vauhdin ja turvallisen menon. Kun poljettavana on kymmeniä kilometrejä, menopelillä alkaa todella olla merkitystä.

ilmiöt
Tarja Hiltunen polkupyöräili Salosta Turkuun.
Toimittaja Tarja Hiltunen polkupyöräili Salosta Turkuun.Päivi Leppänen / Yle

Salolainen urheiluhieroja ja aktiivipyöräilijä Petri Matikainen saatteli toimittaja Tarja Hiltusen poljettavalle työmatkalle keskiviikkoaamuna. Hän pääsi arvioimaan toimittajan pyörää ja ajoasentoa jo kukonlaulun aikaan Salossa. Toimittaja itse arvioi polkuasentonsa olevan hieman liian etukumaraisen ja kyseli, pitäisikö matkan varrella suoristella välillä selkää.

- Joo, sitä kannattaa tehdä. Hybridipyöräsi selässä ajoasento on hieman etukumara, mutta siitä on myös hyötyä, koska ilmanvastus on pienempi. Se helpottaa ajamista, mutta toki kuormittaa käsiä ja ylävartaloa, Matikainen selitti.

Pyörä ajajan mukaan

Hänen mukaansa erityisesti pitkillä matkoilla on tärkeää, että pyörä on ajajalle oikean kokoinen. Varsinkin liian iso pyörä tuo mukanaan ongelmia: niska-hartiavaivoja, alaselkävaivoja ja joissain tapauksissa jopa polvivaivoja. Mutta mitä liian isolla pyörällä oikeastaan käytännössä tarkoitetaan?

Pentii Matikainen
Salolainen urheiluhieroja ja aktiivipyöräilijä Petri Matikainen.Tarja Hiltunen / Yle

- Runko on mitoitettu määrätyillä mitoilla, joko senteillä tai S-XL-merkinnöillä. Polkijan oma pituus pitää huomioida suhteessa rungon mittaan.

Liian suuri pyörä aiheuttaa esimerkiksi juuri liian kumaran asennon, jolloin kaikki paino tulee ylävartalolle ja käsille.

- Voit kuvitella, kuinka paljon sellainen kuormittaa jo parin tunnin ajon aikana, Matikainen valistaa.

Pyörä on oikean kokoinen silloin, kun kaikki paino jakautuu tasaisesti koko vartalolle.

- Sen takia pyörän kokoon tulee aina kiinnittää huomiota, että se on oikean kokoinen. Silloin on paljon miellyttävämpää se pyöräily.

Pitkä matka vaatii edes vähän ennakointia

Petri Matikainen uskoi aamutuimaan, ettei reippaan 50 kilometrin pituinen polkumatka ole toimittajalle liian pitkä. Hiltunen oli nauttinut kunnon aamupalan ja lähti sunnuntaipyöräilijä-asenteella matkaan.

Kunhan varaat mukaan juotavaa ja pysähdyt aina välillä vähän venyttelemään ja syömään hieman, niin kyllä se sujuu.

Petri Matikainen

- Koska mitään kellotavoitetta ei ole, niin kaikki sujuu varmasti hyvin. Kunhan varaat mukaan juotavaa ja pysähdyt aina välillä vähän venyttelemään ja syömään hieman, niin kyllä se sujuu, hän valoi uskoa.

Hiltunen hyppäsi pyörän selkään ilman kummempia lämmittelyjä ja sai Matikaiselta ohjeet loppuvenyteillä Turussa.

Matka alkoi Salosta kello 5.30 ja rauhallisella asenteella polkenut Hiltunen saapui määränpäähänsä Yle Turun toimitukseen kello 8.45.