1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mitä tehdä sadalle miljoonalle kilolle lumppuja? Käsityöläinen keksii kyllä

Suomen kaatopaikoille päätyy vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja vaatteita ja muuta tekstiilijätettä. Valtakunnan tasolla lumpun kierrätys on hajanaista, mutta Pohjois-Savossa Lapinlahdella yritetään nyt pistää vaatejätteet paketteihin, joita voidaan toimittaa yrittäjille tai vaikka päiväkotiin.

ilmiöt

Suomessa päätyy vuosittain kaatopaikalle arvion mukaan enimmillään jopa 120 miljoonaa kiloa vaatejätettä. Lumpulle olisi kuitenkin muutakin käyttöä kuin maata mätänemässä kaatopaikalla. Osa tekstiilijätteestä voidaan polttaa, mutta silti lumpusta hyödynnetään vain murto-osa.

Jos ei itse keksi käyttöä, antaisi sitten eteenpäin.

Henna Makkonen

Nyt Lapinlahdella Pohjois-Savossa yritetään saada lumput hyötykäyttöön. Tekstiilikierrättäjät-yhdistys haluaa, että lumput lajiteltaisiin entistä tarkemmin, jotta niitä voitaisiin hyödyntää vaikkapa yritystoiminnassa. Sitä varten yhdistys on polkaissut käyntiin Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen.

- Yleisintä on, että vanhat vaatteet hyödynnetään sellaisenaan, vaikka perhepiirissä tai viedään kirpputorille. Mutta viime vuosina on alkanut tulla lisää pieniä ekodesign-yrittäjiä, jotka tekevät materiaaleista aivan uusia tuotteita. Eli vaikka vanhat housut leikataan kappaleiksi ja tehdään niistä laukku, hankepäällikkö Jenni Räsänen kertoo.

Vaatejäte käyttövalmiiksi pakettiin

Yritysten lisäksi käytettyä tekstiiliä hyödyntävät muun muassa päiväkodit. Lumppu on helppo ja halpa askartelutarvike. Tekstiilikierrättäjät-yhdistys aikoo jatkossa laittaa käytettyjä vaatteita valmiiksi paketeiksi, joita sitten toimitettaisiin niitä tarvitseville. Varsinais-Suomeen samankaltainen tekstiilien kierrätyspankki perustettiin jo viime vuonna.

Tekstiilienkeräyksen ja lajittelun ympärille on tarkoitus kehittää Lapinlahdella myös työpajatoimintaa. Yhdistys ja Lapinlahden kunta ovat yhdessä pohtineet, miten vaatteiden kierrätyksestä saataisiin kuntouttavaa työpajatoimintaa ja ketkä työpajoilla paiskisivat töitä.

Tekstiilien kerääminen on Lapinlahdella jo päässyt vauhtiin ja kuntaan on järjestetty tekstiilien lajittelupiste. Myös Henna Makkonen on päässyt jo päässyt tekemään töitä tekstiilikierrätyksen parissa. Käsi- ja taideteollisuusalaa opiskeleva Makkonen on kiinnostunut kierrätyksestä ja uskoo, että käytetty tekstiili kelpaa paljon muuhunkin kuin jätteeksi.

- Jos ei itse keksi käyttöä, antaisi sitten eteenpäin, että muut keksisi. Käsityöläisillä on kuitenkin paljon ideoita, Henna Makkonen muistuttaa.

Esimerkkejä lahjakkaista kierrätyskäsityöideoita voi kesäkuussa ihailla vaikka Lapinlahden kijraston näyttelyssä. Esillä on muun muassa shortseista tehdyt laukut ja farkuista kudottu räsymatto.

Korjaus: Haastateltavan nimi oli Henna Makkonen, ei Mikkonen, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa luki.

Lue seuraavaksi