The Beatles rykäisee musiikkijuhlat käyntiin

Verlan tehdasmuseossa illalla järjestettävissä konserteissa kuullaan kaksitoista Beatles-sovitusta. Iitin musiikkijuhlien ensikertalaiset pitävät festivaaleja näytön paikkana, sillä konsertteihin pitää valmistautua hyvin nopealla aikataululla.

Kuva: Raine Martikainen

Iitin musiikkijuhlat käynnistyvät keskiviikkona kahdella The Beatles -konsertilla Verlan tehdasmuseossa. Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola halusi Verlaan tänä vuonna erilaisen teeman.

- Nyt kun viime vuosina on ollut elokuvamusiikkia, niin The Beatles sopii sinne hyvin, Mikkola toteaa.

Konserteissa kuullaa n Teppo Ali-Mattilan sovitukset 12 Beatles-kappaleesta. Juontajana toimii  popkulttuurin guruna 60-luvulla tunnettu Markku Veijalainen, joka on kova Beatles-fani.

- Soitin hänelle elokuussa ja kysyin häntä juontajaksi. Kun sanoin "The Beatles", niin hän oli heti, että joo minä tulen, Laura Mikkola nauraa.

Taiteellisen johtajan mielessä siintelee jo perjantai, jolloin hänellä on oma maailman ensi-ilta.

Vuorovaikutus kollegoiden kanssa on tärkeää. Lisäksi pitää osata aistia, että mitä voidaan tehdä tällä hetkellä ja mitä ei voida. Kun nämä natsaavat kohdilleen, niin tulee älyttömän pirteä esitys.

Jukka Merjanen

- Jouko Tötterström on säveltänyt ja omistanut minulle  Nocturnon, josta esitän kolme osaa. Mikä ihaninta, niin hän tulee myös itse paikalle.

Tuoreita ja spontaaneja esityksiä

Musiikkijuhlilla esiintyy tänä vuonna useita taiteilijoita, jotka ovat mukana ensimmäistä kertaa. Heidän joukossaan ovat mm. Apocalypticasta tuttu sellisti Perttu Kivilaakso, oopperatenori Mika Pohjonen, lyömäsoittaja Kazutaka Morita ja viulisti Jukka Merjanen.

- Täällä on paljon hyvää porukkaa, tunnen melkein kaikki taiteilijat etukäteen. On kivan näköisiä konserttipaikkoja ja mielenkiintoinen ohjelma. Vaikuttaa oikein mielekkäältä touhulta, Jukka Merjanen kiittelee.

Hänellä on edessään on useita konsertteja ja lisäksi omia esiintymisiä pianisti Ville Matvejeffin kanssa, joka on niin ikään musiikkijuhlien ensikertalainen. Ohjelmistossa on mm. The Beatlesia, Schubertia ja Mendelssohnia. Merjasen mukaan festivaaleilla esiintyminen on siinä mielessä haastavaa, että valmistautumisaikaa on vähän.

- Vuorovaikutus kollegoiden kanssa on tärkeää. Lisäksi pitää osata aistia, että mitä voidaan tehdä tällä hetkellä ja mitä ei voida. Kun nämä natsaavat kohdilleen, niin siitä tulee älyttömän pirteä esitys. Sanotaan, että tämä vaatii paljon mutta antaa vieläkin enemmän kuulijoille. Tuoreus ja spontaanius ovat koko ajan vahvasti läsnä.

Merjanen toimii Suomen Kansallisoopperan ensimmäisenä konserttimestarina. Hän aloitti työssä viime vuoden elokuussa. Kansallisoopperasta hän on jo saanut hiukan esimakua Iitin musiikkijuhlia varten.

- Menin tilanteeseen, jossa koko orkeisteri tunsi tutun ja turvallisen ohjelmistonsa ja minä olin täysin vihreä siinä. Suurin osa teoksista on vielä retriisejä, jolloin ne vain lämmitetään nopeasti esityskuntoon eli harjoituksia on todella vähän.