1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrkkylohta myyty laittomasti Ranskaan

Dioksiinipitoiset lohet ovat nostaneet Ruotsissa ison kohun. SVT:n toukokuussa lähettämä tutkivan journalismin ohjelman ”Uppdrag granskning”  mukaan ainakin kolme ruotsalaista kalatukkuliikettä on myynyt Itämeren lohta laittomasti Ranskaan. Kielletyn kalan myynti on jatkunut kymmenen vuotta.

Ulkomaat
Hailuodosta pyydetty lohi.
Ranskalaiset ovat tyrmistyneet kuultuaan, että Ruotsista heille on myyty ympäristömyrkkyjä sisältävää lohta.Yle / Hannu Karjalainen

Itämeren lohta saa myydä EU:n poikkeusluvalla ihmisravinnoksi ainoastaan Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa. Lohen dioksiini- ja PCB-pitoisuus on korkeampi kuin Eu:n elintarvikkeille asettama maksimiarvo eikä sitä saa myydä muissa EU-maissa.

Etelä-Ruotsin Blekingen kalastajajien yhdistyksen entinen kalanvälittäjä tunnusti SVT:lle, että lohta on myyty kiellosta huolimatta täysin tietoisesti Ranskaan jo kymmenen vuoden ajan.

Esimerkiksi vuosina 2011 ja 2012 Itämeren dioksiinipitoista lohta vietiin Blekingen alueelta Ranskaan peräti 100 tonnia.

Ranskassa kohu on herättänyt tyrmistyksen ja korvausvaatimuksia. Ruotsissa pelättiin rikollisen toiminnan johtavan lohen täydelliseen käyttökieltoon.

EU:n komission mukaan kieltoa ei kuitenkaan tarvita, koska Ruotsissa viranomaiset ovat tarttuneet asiaan.

Lue seuraavaksi