1. yle.fi
  2. Uutiset

Hopeakolikko monikulttuurisuudelle

Suomen Rahapaja julkaisee hopearahan, jolla juhlistetaan monikulttuurisuutta. Hopeisen Monikulttuurisuus-juhlarahan lyöntimäärä on 15 000 kappaletta ja sen nimellisarvo on 20 euroa.

kulttuuri
Monikulttuurisuus-hopeakolikon molemmat puolet.
Suomen rahapaja

Suomen Rahapaja julkaisee valtiovarainministeriön valtuuttamana monikulttuurisuutta juhlistavan 20 euron hopeakolikon 17.6.2013. Kolikko on osa Suomen Rahapajan Eettiset juhlarahat –sarjaa. Sarjan aiemmat kolikot on omistettu mm. rauhalle ja turvallisuudelle. Monikulttuurisuuden juhlarahan tunnuspuolelle on kerätty symboleita historian eri vaiheista ja eri puolilta maailmaa edustamaan monia kulttuureja. Kolikon ulkoasusta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti taiteilija Hannu Veijalainen.

Ukkosenjumala ja antilooppi

Kolikon arvopuolta koristavat hannunvaakunat, jotka ovat tuttuja vanhoista suomalaisista kolikoista. Symbolin uskottiin etenkin Pohjoismaissa suojaavan kantajaansa huonolta onnelta. Rahan tunnuspuolelle on lyöty mm. saamelaisten ukkosenjumalan symboli ja afrikkalainen antilooppisymboli Chiwara, joka liitetään maanviljelykseen.

Rahapaja haluaa Eettisten juhlarahojen sarjallaan muistuttaa positiivisten arvojen tärkeydestä. Juhlarahojen avulla meille tärkeät teemat välittyvät eteenpäin ja tuleville sukupolville arvoisellaan tavalla, sanoo Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson.

Suomen Rahapaja on nostanut esiin eettisiä teemoja vuodesta 2009 alkaen, kun sarjassa lyötiin ensimmäinen juhlaraha. Eettisiä rahojen aiheita ovat olleet Tasa-arvo ja Suvaitsevaisuus (2012), Itämeren suojelu (2011), Lapset ja luovuus (2010) sekä Rauha ja turvallisuus (2009).

Lue seuraavaksi