1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tallinnan teletornista suunnitellaan kiipeilypuuta - video

Ensi vaiheessa turistit päästetään 175 korkuudessa turvavaljaissa tasanteen laitaan. Alas kiipeäminen edellyttää muutoksia tornin huippurakenteisiin.

Ulkomaat
Tallinnan TV_torni

Tallinnan suosituimpiin turistinähtävyyksiin kuuluvan televisiotornin näköalatasanteelta pääsee kurkistamaan suoraan syvyyteen. 175 metrin korkeudesta avautuvia maisemia sai aiemmin katsella vain teräsverkon takaa, mutta tästä viikosta alkaen rohkeimmat pääsevät aivan tasanteen laitaan, jossa tyhjyydestä erottaa vain nilkan korkuinen kaide.

Suunnitelmissa on tehdä tornista tulevaisuudessa sellainen, että sen kylkeä voi myös laskeutua maan pinnalle. Tällä hetkellä se ei vielä onnistu, koska köydelle pitäisi olla tasannetta korkeampi kiinnityskohta, sanoo tornin johtaja Riina Roosipuu Viron yleisradion ERR:n haastattelussa.

Toistaiseksi vierailijoiden on tyydyttävä mahdollisuuteen kulkea sadan metrin mittainen matka tasanteen ympäri. Sitä varten heille puetaan turvavaljaat ja kutakin neljän hengen ryhmää saattaa turvamies.

– Olemme siinä mielessä ainutlaatuisia, ettei Pohjois-Euroopassa ole muita yhtä korkeita torneja, joissa pääsee ulkoilmaan, Roosipuu sanoo.

Viime vuoden keväällä matkailijoille uusittuna avatulla Tallinnan televisiotornilla on mittaa kaikkiaan 314 metriä. Torni on Viron korkein rakennelma, joka kirkkaalla säällä näkyy pinnistellen jopa Helsinkiin asti. Suomessa korkein yleisölle avoin torni on Tampereen Näsinneula, joka on maasta maston nokkaan 168-metrinen.

Tallinnan tapaisia korkean paikan kävelylenkkejä on tarjolla muun muassa Kanadassa. Ne, joiden päätä ei huimaa, voivat katsella syvyyteen esimerkiksi Toronton CN-tornin reunalta. Matkaa maahan on 356 metriä.