Virastovihkimiseenkin saa tunnelman

Kesä on häiden aikaa. Moni morsian tuskailee järjestelyiden kanssa, toiset ottavat rennommin ja astelevat maistraattiin ruokatunnilla. Kirkkovihkimiset ovat pienoisessa laskussa, kun taas vastaavasti siviilivihkimiset hennossa nousussa.

häät
Miehen ja naisen kädet päällekkäin kukkakimpun päällä. Sormissa vihkisormukset.
Brand X Pictures

Vihkimispaikan valinnassa on puntarissa monta asiaa. Monelle hääparille selvin vaihtoehto on edelleen kirkkovihkiminen. Kirkkohäät ovat tunnelmaltaan perinteiset ja juhlavat. Siviilivihkimisenkään ei silti tarvitse olla tylsä tai yksinkertainen.

- Kyllä me on pyritty saamaan siitä tilanteesta tunnelmallinen. Vihkihuone on sisustettu eri tyylillä kuin normaalit toimistot. Halutessaan parille voidaan puhua pidemmän kaavan mukaan, sanoo henkikirjoittaja Erja Palokangas-Kulju Kokkolan maistraatista.

Ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto on miehen sukunimen ottaminen yhteiseksi nimeksi.

Erja Palokangas-Kulju

Homman saa kuitenkin hoidettua nopeastikin, vaikkapa ruokatunnilla.

- Toimituksessa luetaan peruskaava, joka on muodoltaan lyhyt. Osa pareista tulee käymään pikaisesti ilman todistajia, jolloin meiltä tulee todistajat.

Yksi asia pitää tiukasti pintansa avioliittoa solmittaessa.

- Jonkin verran on tapauksia, että vaimo pitää oman nimensä, mutta ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto on miehen sukunimen ottaminen yhteiseksi nimeksi.

Seitsemän päivän varoitusajalla

Siviilivihkimisten määrä Kokkolan maistraatissa on noususuunnassa. Vuosittain maistraatin vihkitiloissa sanoo tahdon noin 150 paria.

- Meillä vihitään sellaisia pareja, jotka eivät jostain syystä kirkkohäitä halua, ei kuuluta kirkkoon tai esimerkiksi toisella puolisoista on ulkomaalaistaustaa, kertoo henkikirjoittaja Erja Palokangas-Kulju Kokkolan maistraatista.

Talven hiljaisten viikkojen jälkeen kesällä maistraatissa käy suorastaan kuhina.

Kesäaika on vilkkainta, silloin on useita vihkimisiä viikossa.

Erja Palokangas-Kulju

- Kesäaika on vilkkainta, silloin on useita vihkimisiä viikossa, kun talvella voi olla kokonainen viikko, ettei ole yhtään.

Moni pari varaa vihkipaikan hyvissä ajoin; kirkko varataan jopa vuotta aiemmin, jotta saadaan haluttu ajankohta. Maistraatista aikoja löytyy lyhyelläkin varoitusajalla.

- Perjantait on suosittuja, mutta kyllä tänne pääsee nopealla varoitusajalla. Toki esteidentutkinta vie sen seitsemän päivää, eli se on minimiaika millä vihkimisasian saa hoidettua, kertoo Erja Pajukangas-Kulju.

Loppukesä on häiden aikaa

Tänä kesänä Kokkolan suomalainen seurakunta vihkii avioliittoon 27 paria.

- On se hieman laskussa, nyt vihitään yhdeksän paria vähemmän kuin viime kesänä, kertoo Tiina Kuismin Kokkolan kirkkoherranvirastosta.

Perinteiset juhannushäät eivät enää houkuttele entiseen tapaan. Suosituin ajankohta osuu loppukesälle.

- Heinäkuun loppu ja elokuun alku on kiireisintä aikaa. Samana päivänä voi parhaimmillaan olla neljä vihkimistä.

Jos vielä mielii naimisiin tänä kesänä, kirkon ovet ovat avoinna. Varsinkin Kokkolan kirkossa on tilaa.

- Kyllä vielä mahtuu. Kaikki vihkimiset on varattu Kaarlelan kirkkoon, Kokkolan kirkossa ei ole yhtään varattua aikaa tälle kesälle, summaa Kuismin.