1. yle.fi
  2. Uutiset

Ikääntyvät ovat entistä terveempiä Päijät-Hämeessä

Monitieteinen Ikihyvä-hanke keräsi tietoa ikääntyvien terveydestä kymmenen vuoden ajan. Myös tyytyväisyys omaan elämään on nousussa.

terveys
Sairaanhoitajan valkoiseen asuun pukeutunut hoitaja istuu puistossa pyörätuolissa istuvan vanhuksen kanssa.
Jarkko Heikkinen / Yle

Ikääntyvät ovat yhä terveempiä Päijät-Hämeessä, selviää monitieteisen Ikihyvä-hankkeen tuloksista. Ikääntyvien päijäthämäläisten terveydestä kerättiin tietoa kymmenen vuoden ajan. Hankkeen tarkoituksena on edesauttaa vanhusten toimintakyvyn säilymistä.

Tutkimuksessa analysoitiin muun muassa elinympäristöä, sosiaalisia suhteita, elintapoja ja terveyttä. Tulosten perusteella päijäthämäläiset ovat entistä tyytyväisempiä elämäänsä, toimintakyky on kohentunut ja lääkärillä käydään harvemmin.

Keskimääräistä korkeampi kuolleisuus havahdutti

Päijät-Hämeessä herättiin kymmenen vuotta sitten huomaamaan, että jos mitään ei tehdä, keskussairaalan viereen tarvitaan toinen samanlainen.

Alle 75-vuotiaiden kuolleisuus oli suurempi kuin muualla ja ikääntyvien osuus voimakkaampi kuin maassa keskimäärin.

Mikael Fogelholm

- Alle 75-vuotiaiden kuolleisuus oli suurempi kuin muualla ja ikääntyvien osuus voimakkaampi kuin maassa keskimäärin. Nämä kun laitettiin yhteen tajuttiin, että ollaan kovien haasteiden edessä, kertoo Ikihyvä-hankeen tieteellinen johtaja, professori Mikael Fogelholm.

Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri päättivät käynnistää mittavan tutkimus- ja kehittämishankeen.

Se kattoi koko sairaanhoitopiirin alueen ja nimettiin Ikihyväksi.

Annetaan Ikihyvän kiertää

Fogelholm arvioi, että kaikkiaan Ikihyvä-hanke on koskettanut noin viittätuhatta vanhusta.

- Tutkimuksessa oli alkuun kolmetuhatta, myöhemmin tuli vielä tuhat lisää ja eri vaiheissa mukana on ollut edelleen satoja.

Fogelholmin mukaan tutkijoilla on nyt käsissään "varsinainen aarreaitta".

- Päijäthämäläiset ikääntyneet ovat terveempiä kuin 10 vuotta sitten, myös kuntien toiminta ja osaaminen terveyden edistämisessä on paremmalla tasolla. Meillä on hirmuinen määrä tutkimusmahdollisuuksia jatkoakin ajatellen.

Hankkeen aikana kerättiin paitsi tietoa, myös toimintamalleja ja kokemuksia siitä, mitä kunnissa voitaisiin tehdä vanhusten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tutkijoilla on nyt käsissään varsinainen aarreaitta

Mikael Fogelholm

Olennaista on saada hyvä kiertämään ja toimintamallit myös muiden kuin tutkimuksessa mukana olleiden hyödyksi.

- Kunnille olisi tarjolla välineitä ja sovelluksia omaan toimintaansa. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa se voi olla vaikeaa. Jotta tulokset alkavat levitä Päijät-Hämeessä oikein rutiinikäyttöön, kentällä on vielä aika paljon tekemistä.

Lue seuraavaksi