1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lintuperspektiivi näyttää 1800-luvun kylän nykyaikaisen Lahden keskellä

Lahden torin yllä kaarteli keskiviikkona arkeologisten kaivausten ja museon pieni, mutta tärkeä apuri, helikopterikamera. Laite tallensi muutamassa minuutissa satoja kuvia maisemasta altaan.

Kuva: AVP-ilmakuvaus

Kuusi minuuttia lentoaikaa ja tehtävänä ottaa satoja kuvia.

Onnistuu, totesivat helikopterikameran Helsingistä Lahteen tuoneet veljekset Janne ja Niklas Kaarla. Veljekset kiertävät ympäri Suomea kuvaamassa tilauksesta erilaisia maisemia, esimerkiksi yrityskuvauksia.

Janne Kaarla ohjaa helikopteria. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Torin arkeologisista kaivauksista on tarkoitus toimittaa museolle noin 200 valokuvaa. Sellaisia, joissa näkyy arkeologeja työssään ja niitä, joissa koko valtava, Suomen suurin kaivausalue näkyy kokonaisuudessaan.

Valokuvia torin työmaalta on toki kuvattu pitkin matkaa. Arkeologien joukossa on niitäkin, joiden tehtävä on vain ja ainoastaan ikuistaa muistikortille työvaiheita ja historiallisia löytöjä. Kuvia on kertynyt toista tuhatta.

Ilmakuvausta seurattiin pieneltä näytöltä. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kaivausten vastuullinen johtaja Liisa Seppänen kertoo, että ilmakuvia aiotaan ottaa työmaasta myöhemminkin.

- On hyvä nähdä rakenteet ja kokonaisuus pystysuoraan ylhäältä päin. Toisen kerran kuvataan, kun saamme kaivettua esiin vanhempaa aikaa ja lisää rakenteita.

Torin alueella on reilun kuukauden kestäneiden arkeologisten kaivausten aikana saatu esille muun muassa 1800-luvun kylän rakennuksia. Ilmakuvat otettiin tässä vaiheessa, jotta yleiskuva saadaan dokumentoitua ja arkeologit voivat kaivaa syvempiä kerroksia esille.

Radio-ohjattava helikopteri nousee tarvittaessa vaikka pilviin asti. Lahdessa riittää, että laite liitää kerrostalojen yläpuolelle. Kuva: Hanna Lumme / Yle