Torikaivaus on Lahden suurin nähtävyys

Kesä alkaa koulun kevätjuhlista ja ylioppilaiden lakituksesta. Juhlatunnelma voi kuitenkin tukahtua, jos paita kostuu pahemman kerran hiestä koulun juhlasalissa. Yle Lahden uutispäällikkö Tapio Enlund katsahtaa myös Lahden toriparkin rakennustyömaalle kolumnissaan.

Lahti
Lahden kauppatorin työmaa.
Hanna Lumme / Yle

Juhannukseen on tovi aikaa, mutta kesän pakolliset juhlat on meillä juhlittu. Lakkiaiset olivat ja menivät onnellisten tähtien alla, vaikka tuollaisten juhlien järjestäminen on aina pienen stressin paikka.

Tällä kertaa isoin ongelma oli koulun juhlasalissa, joka oli tupaten täynnä vieraita, kutsuttuja ja kutsumattomia. Sääntönä oli nimittäin se, että paikalle mahtuu kaksi henkilöä per lakitettava.

Penkit loppuivat pahasti kesken ja juhlaväkeä notkui seinien vierustoissa seisoen ja hikoillen. Itse olin ajoissa paikalle saapuneena onnellisesti istumassa.

Niin käy kun keli on kuuma ja porukkaa enemmän kuin ilmanvaihto sallii.

Kävi kuten vuotta aikaisemmin toisissa lakkiaisissa. Osa oli tullut paikalle pataljoonalla sukulaisia eikä vain lähiomaisten kera kuten kouluilta oli pyydetty.

Jos suurlukioissa ei muuta haittaa ole niin se kuitenkin, että lakkiaisia niissä on hankala pitää lakitettavien suuren lukumäärän takia.

*Syntyperäinen lahtelainen *voi vain ihmetellä, kuinka nopeasti keskeinen mielenmaisema muuttuu.

Alatorija Lahden kauppatori myllättiin parissa päivässä sellaiseen kuosiin, että ei ikipäivänä uskoisi. Arkeologiset kaivaukset ja toriparkin rakentaminen ovat tuoneet esiin hiekka- ja sora-aavikon keskelle kaupunkia.

Alatori ei enää entiselleen palaa, mutta kauppatori on kauppatori toriparkin valmistuttuakin.

Kuin kuun maisema, paitsi että en ole ollut kuussa eikä kuussa ole keltaisiin liiveihin pukeutuneita ihmisiä.

*Kaivurit möyrivät *ja arkeologit konttaavat lapioiden ja sutien kanssa menneisyyden jäänteitä jäljittäen. Alatori ei enää entiselleen palaa, mutta kauppatori on kauppatori toriparkin valmistuttuakin.

Siinä mielessä rakennusaika ja puretut torin pienet rakennelmat unohtuvat nopeasti samalla tavalla kuin aika, jolloin torilla oli suurehko vesiallas. Ei sen kauneudesta tai ajoittaisesta törkyisyydestä ole puhuttu ikiaikoihin.

Tätä rakentamisen live-esitystä saamme seurata hyvän tovin. Toistaiseksi on selvitty pienellä pölyllä ja metelillä sekä sillä, että on tingitty normaaleista autorundeista keskustassa.

Väliaikaisia liikennemerkkejä on joka puolella ja saa kyllä olla aikamoinen fakiiri kaikki ne huomatakseen. Silti näin muualla kuin keskustassa asuvalle haitat ovat siedettävän pienet. Torin lähellä saatetaan kuitenkin ajatella toisin.