Tutkinta CIA:n salavankiloista piteni jälleen Puolassa

Puola on kiistänyt, että sen maaperällä olisi toiminut CIA:n salaisia vankiloita. Useat raportit väittävät kuitenkin toista.

Ulkomaat

Puolassa syyttäjä on jälleen antanut lisäaikaa rikostutkintaan CIA:n salavankiloista Puolan maaperällä. Viisi vuotta kestänyt tutkinta sai jatkoa lokakuun alkuun asti. Ihmisoikeusaktivistit syyttävät viranomaisia tahallisesta viivyttelyssä asian selvittämisessä.

Lukuisat eurooppalaisraportit ovat väittäneet, että Puolassa on ollut CIA:n salavankiloita vuosina 2003 - 2005. Raporttien mukaan maan ylin johto on ollut tietoinen vankiloiden olemassaolosta ja antanut niille hyväksynnän. Puola on tähän mennessä kiistänyt, että sen alueella on sijainnut salavankila.

Aktivistien mukaan syyttäjällä on tarvittavat todisteet asettaakseen syytteeseen ne viranomaiset, jotka sallivat CIA:n vankilatoiminnan Puolassa. Poliittinen paine kuitenkin estää syytteiden nostamisen. Hallitus ja syyttäjä ovat kiistäneet aktivistien väitteet.

Yhdysvallat on myöntänyt, että sen keskustiedustelupalvelulla CIA:lla on ollut ulkomailla vankiloita, joissa on kuulusteltu terrorismista epäiltyjä henkilöitä. Salavankilat olivat osa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen laadittua CIA:n ohjelmaa, jonka tavoitteena oli ottaa kiinni erityisen arvokkaita ja tärkeitä terroristiepäiltyjä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset