Sipoo haluaa hoitaa naapurinkin sairaat

Sipoo ryhtyy ensimmäisten joukossa houkuttelemaan naapurikuntalaisia terveyspalveluidensa pariin. Kunta lanseerasi keskiviikkona aiheesta kampanjan. Sipoo avaa myös uuden terveysaseman sopivasti vauhdittamaan markkinointia.

Kotimaa
Sipoossa ei-kiireelliseen hoitoon pääsee tällä hetkellä alle kahdessa viikossa.
Yle

Uusi, vapaan liikkuvuuden mahdollistava EU:n potilasdirektiivi tulee voimaan ensi vuoden alussa. Sen myötä suomalaiset voivat valita haluamansa terveysasemansa vuodeksi kerrallaan.

Sipoon kunnanjohtaja, Mikael Grannas kiistää, että tänään käynnistetty kampanja liittyisi millään tavalla pyrkimyksiin säilyä itsenäisenä kuntana.

- Tämä ei välttämättä liity kuntarakennekysymykseen. Kun puhutaan kuntalaisten sote-palveluista, niin pitäisi puhua samalla saatavuudesta, laadusta, kustannustehokkuudesta ja palveluiden laadun läpinäkyydestä. Sitä me nostetaan tällä esiin ja sitä EU:n potilasdirektiivi myöskin edustaa.

Kunnanjohtaja näkeekin, että aika on kypsä kansalliselle keskustelulle.

Kun puhutaan kuntalaisten sote-palveluista, niin pitäisi puhua samalla saatavuudesta, laadusta, kustannustehokkuudesta ja palveluiden laadun läpinäkyydestä.

Mikael Grannas

- Sote-uudistuksessa ei ole mitään muuta varmaa kuin potilasdirektiivi. 1.1.2014 tämä on tosiasia.

Hyvä palvelu kiinnostaa aina

Sipoon sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko on vakuuttunut että naapureissa ollaan kiinnostuneita Sipoon terveyspalveluista.

- Tieto on levinnyt meidän palveluiden hyvästä laadusta ja niiden hyvästä saatavuudesta. Yleisesti puhutaan, että Sipoossa terveyspalvelut toimii. Tämän perusteella ajattelemme, että meille tulee uusia asiakkaita vuodenvaihteen jälkeen.

Sipoo avaakin uuden direktiivin kanssa vuodenvaihteessa uuden karhean sosiaali- ja terveysaseman, jolla halukkaille taataan mahdollisuus hoitoon.

- Uskon että meidän rahkeet kyllä riittää. Olemme oikeaan aikaan liikkeelle ennen syksyn budjetointia. Silloin meillä on vielä aikaa säätää meidän kapasiteettia, sanoo Grannas.

Kiinnostuksesta halutaan tietää jo nyt

Kampanjan aikana ihmiset voivat ilmoittaa alustavan kiinnostuksensa elokuun loppuun mennessä. Ilmoitus onnistuu kunnan kotisivuilta.

Tieto on levinnyt meidän palveluiden hyvästä laadusta ja niiden hyvästä saatavuudesta.

Leena Kokko

- Lisäksi me lähetämme talouskohtaisia kirjeitä, jossa näitä alustavia ilmoituksia pyydetään, Kokko kertoo.

Syksyllä nettisivuille ilmestyy virallinen lomake, jolla kuntalainen sitoutuu käyttämään Sipoon terveyspalveluja vuoden ajan. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä. Lasku lähtee aina kuntaan tai kaupunkiin, josta naapuri, kesäasukas tai työmatkapendelöijä onkaan kotoisin.

Tälle hetkellä Sipoossa pääsee hoitoon reilusti alle hoitotakuun vaatimusten. Ei-kiireellistä hoitoa saa alle kahdessa viikossa.