1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Märehtijävirus matkaa kohti pohjoista

Nautoihin ja lampaisiin tarttuvaa Schmallenberg-virusta on havaittu Suomessa yhä pohjoisempana. Lounais- ja Etelä-Suomessa sen vasta-aineita on havaittu jo valtaosalla lypsykarjaa. Viruksen hyviä puolia ovat sen antama lähes elinikäinen vastustuskyky sekä vaarattomuus ihmiselle.

Kuva: Evira

Schmallenberg-virus tarttuu pienten, verta imevien hyönteisten avulla märehtijöihin. Useimmiten aikuisilla eläimillä oireet ovat hyvin lievät tai niitä ei havaita ollenkaan. Naudoilla on joissain tapauksissa esiintynyt kuumetta, maidontuotannon laskua ja yksittäisillä eläimillä joskus myös ripulioireita, kertoo erikoistutkija Ulla Rikula Evirasta.

Tiineyden aikana virus taas voi johtaa niin vakaviin sikiöiden kehityshäiriöihin, etteivät eläimet ole elinkelpoisia.

Evira on selvittänyt kevään aikana viruksen levinneisyyttä tutkimalla sen vasta-aineita lypsykarjojen tankkimaitonäytteistä. Vasta-aineiden löytyminen osoittaa eläinten saaneen jossain vaiheessa tartunnan. Raja kulkee tällä hetkellä karkeasti Kokkola–Kitee-linjalla. Mitä etelämpänä ollaan, sitä todennäköisemmin maidossa on vasta-aineita.

Vastustuskyky jopa eliniäksi

Viruksen vaikutukset näkyvät selkeimmin alueilla, joilla märehtijöille ei ole syntynyt lainkaan vastustuskykyä:

– On oletettavissa, että jos eteneminen pohjoisempaan yhä jatkuu kesän ja alkusyksyn aikana, merkkejä viruksesta nähdään ensi talven ja kevään aikana alueilla, joissa virus on uusi tulokas, sanoo erikoistutkija Ulla Rikula.

Toisaalta tartunnan kautta saadut vasta-aineet auttavat pitkään: 

Ei tarvitse pelätä maidon, maitotuotteiden tai lampaan- ja naudanlihan käyttöä

Erikoistutkija Ulla Rikula Evirasta

– Puhutaan jopa elinikäisestä vastustuskyvystä tartunnan jälkeen. Tulevien tiineyksien aikana sikiövaurioita ei pitäisi syntyä, vaikka siellä olisi kuinka paljon virusta liikenteessä, lohduttaa Rikula.

Schmallenberg-virus ei ole lakisääteisesti vastustettava tauti eli se ei aiheuta rajoituksia eläinten myymiseen, ostamiseen tai muuhun toimintaan. Se ei myöskään tartu ihmisiin, vakuuttaa Rikula:

– Ei tarvitse pelätä maidon, maitotuotteiden tai lampaan- ja naudanlihan käyttöä.