Uusi meripelastusvene tuo meripelastajille uusia haasteita

Turun meripelastusyhdistyksen vapaaehtoisille on tänä kesänä tullut jo toistakymmentä meripelastustehtävää.

meripelastus
Turun meripelastusyhdistyksen uusi meripelastusvene
Petra Ristola / Yle

Turun meripelastusyhdistys on saanut käyttöön uuden veneen. Abso-nimiseksi kastettu vene otetaan käyttöön vielä tämän kesän aikana, mutta uusi tekniikka vaatii perehdyttämistä.

- Alus on niin tekninen ja meripelastajien pitää oppia tuntemaan se hyvin ennen veneen käyttöönottoa. Loppukesästä Abso on jo päivystykäytössä, Turun meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Nousiainen sanoo.

Abso tulee korvaamaan Turun meripelastusyhdistyksen Rajakari-aluksen.

- Abso on todella tehokas ja tulee tarpeeseen. Huippunopeus on noin 35-40 solmua. Navigointilaitteet ovat aivan viimeistä huutoa.

Alus on rakennettu Turun Mobimarin telakalla.

Yhteistyö SPR:n kanssa alkaa

Ensi kesänä meripelastusyhdistyksen vene toimii myös ambulanssina, kun SPR:n Caritas-ensivastetoiminta siirtyy yhdistyksen uuteen veneeseen. Uusi alkava yhteistyö SPR:n kanssa tuo uutta haastetta myös vapaaehtoisten meripelastajien työnkuvaan.

Muistakaa veneilijät ne vanhat merimiestavat ja –opit.

Turun meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Nousiainen

- Siinä on erittäin suuret haasteet, että pystymme tämän ensivastepäivystyksen täyttämään. Sen mukana tuomat sairaankuljetukset ovat haasteelliset, mutta antavat yhdistyksen henkilökunnalle enemmän mahdollisuuksia. Meripelastuksen lisäksi ensiapu tulee tehtäviimme olennaisesti mukaan.

- Tänä kesänä alkaa SPR:n ja meripelastusyhdistyksen vapaaehtoisilla koulutus, jotta osaamme ensi kesänä toimia yhdessä.

Vapaaehtoisten meripelastajien työ on alkanut

Veneilykausi näkyy jo meripelastajienkin työtehtävissä. Tähän mennessä meripelastustyhdistyksen vapaaehtoisille on kertynyt Nousiaisen mukaan jo toistakymmentä erilaista meripelastustehtävää.

Viime kesänä Turun meripelastuyhdistyksellä tehtäviä oli 78. Edellisvuonna tehtäviä kertyi 126.

- Viime kesä oli sateinen ja huono. Tämän takia veneilijöidenkin määrä oli vähäisempi.

Nousiainen toivoo, että veneilijöiden taidot entisestään kehittyisivät, jotta meripelastajien apua tarvitaan vähemmän.

- Muistakaa veneilijät ne vanhat merimiestavat ja –opit. Niillä pärjää jo pitkälle. Ja muistetaan, että korkataan vasta maissa.