1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maalaamalla omenapuun runko omppukuntoon

Viime syksyn vaihtelevat lämpötilat tuhosivat osan omenasadosta. Puutarhuri pitää virheenä sitä, ettei runkoja maalata enää valkoisella aurinkosuojaksi.

luonto
Omenapuu kukassa Pohjois-Karjalassa Liperissä
Omenapuu kukassa Pohjois-Karjalassa Liperissä.Marja - Liisa Kämppi / Yle

Pääosin sekä luumu- että omenapuiden sadoista on tulossa kohtuullisia, arvioi Vihertalo Varpulan puutarhuri Antti Varpula.

Jotkut ovat saattaneet ihmetellä, kun omenapuut eivät kuki. Ongelma on paikallinen, mutta syynä ovat viime syksyn vaihtelevat ilmat. Syksy oli lämmin, mutta pakkanen tuli yllättäen.

- Marraskuun puolessa välissä oli noin 20 astetta pakkasta. Jos puu on arassa paikassa, pakkanen saattoi viedä kukinnan.

Puu alkaa muodostaa kukkasilmuja heti, kun edellinen sato on kypsynyt. Puita ei pelasta vaihtelevilta säiltä edes peitteleminen.

- Puut kannattaa istuttaa paikkaan, johon ei tuuli pääse. Jos on savipohjaisia maita, istutuspaikka pitää nostaa kummulle, Varpula neuvoo.

Syyslannoitus pitää tehdä hyvissä ajoin.

- Syyslannoitus pitää tehdä jo elokuun lopulla kaikille hedelmäpuille ja marjapensaille. Lannoitteissa on kalkkia ja fosforia runsaasti, mikä vaikuttaa kukkien muodostukseen.

Valkoista maalia puiden pelastukseksi

Ennen vanhaan puiden runkoja maalailtiin.

Parin kolmen vuoden aikana Varpulalle on tullut monia ilmoituksia halkeilevista kuorista. Puutarhuri haluaa muistuttaa, että ainoa lääke halkeiluun on vaalea maali heti kevättalvesta.

- Keväällä ei sada, routa on syvällä, aurinko paistaa ja käy kylmä tuuli. Tummaan kuoreen paistaa aurinko ja se alkaa kasvaa eikä saa mistään vettä.

Runko tulee maalailla noin 70 sentin korkeuteen asti valkoiseksi.

- Runko kasvaa paksuutta, kun se saa aurinkoa. Se irrottaa kuoren ja kun kuori on irronnut koko puun ympäri, puu kuolee.

Lue seuraavaksi