Pääluottamusmies otti yhteyttä pääomistajaan - Moventaksen lomautukset peruttiin?

Tunteeko ulkomainen teollisuuspohatta Suomen lainsäädännön? Entä tunteeko hän omistamansa yrityksen tuotannon tilan? Moventas Gears Oy:n pääluottamusmies Janne Rummakko päätti selvittää lomautusuhan alla olevan työpaikkansa pääomistajan näkemykset, kun koko henkilöstöä uhkasi lomautus.

talous
Moventas -työasu
YLE Keski-Suomi

”Mahtavaa omatoimistuutta. Tuollainen pääluottamusmies pitäisi olla jokaisella työpaikalla. Hienosti toimittu. Arvostan.”

Näin kommentoidaan SAK:n nettisivuilla julkaistua Moventas Gears Oy:n pääluottamusmies Janne Rummakon haastattelua. Haastattelua on suositeltu Facebookissa yli 2000 kertaa ja sitä on jaettu myös Twitterissä.

Moventas Gears Oy:n työntekijät saivat tammikuussa kutsun yt-neuvotteluihin, joiden päämääränä oli lomauttaa koko henkilöstö. Rummakko kummasteli tilannetta: sen sijaan, että henkilökunta olisi tappanut aikaa, se teki ylitöitä. Rummakko päätti selvittää, tietääkö konsernin pääomistaja, mitä Suomessa tapahtuu ja kirjoitti sähköpostiviestin Skotlantiin.

Muutaman päivän kuluttua brittiläisen teollisuusryhmän Clyde Blowersin pääomistaja Jim McColl lensi yksityiskoneella tapaamaan Rummakkoa.

- Keskusteluissa selvisi, ettei McCollilla ollut tietoa Suomen lomautuskäytännöistä eikä tarkkaa kuvaa tuotannon tilanteesta, kertoo Rummakko puhelimitse Yle Keski-Suomelle.

Pari viikkoa tapaamisen jälkeen lomautukset peruttiin.

”Siis tässä on UUTINEN, jonka ehdottomasti pitäisi ylittää uutiskynnys valtakunnan mediassa! Kerrassaan esimerkillistä toimintaa, Janne Rummakko!”

Myös näin kommentoidaan SAK:n nettisivuilla julkaistua Rummakon haastattelua.

Esimerkiksi Yle Uutiset Keski-Suomen tv-lähetyksessä pääluottamusmiestä ei kuitenkaan nähdä, koska hän perui tv-haastattelun saatuaan kehotuksen vaieta. Hän ei yksilöi tarkemmin vaikenemiskehotuksen antajaa.

Moventas Gear Oy:n toimitusjohtaja Mikael Laineen mukaan Rummakon ja McCollin tapaamisesta ei kannata tehdä liian suoria johtopäätöksiä.

- Totta on, että tammikuussa oli lomautusuhka ja totta on, että Rummakko tapasi McCollin. Totta on myös se, että työtilanne tuulipuolella oli ensimmäisellä vuosikvartaalilla hiljainen. Koska saimme siirrettyä työvoimaa teollisuuspuolelle, jossa tilanne oli hyvä, pystyimme peruuttamaan lomautukset, toteaa Laine.