Kannattaako Perämerelle järjestää turistiristeilyjä?

Turistiristeilyjä tarjonnut Jähti uhkaa jäädä tänä kesänä rannalle, sillä neuvottelut aluksen vuokraamisesta matkailuyrittäjälle ovat kesken ja omistaja on pannut laivan myyntiin. Meri-Lapin työhönvalmennussäätiön mukaan sen on yritellyt matkailubisnestä Jähdillä nyt riittämiin - aluksen omistajan on vaihduttava.

vesikulkuneuvot
Perämeren Jähti -aluksen nimilaatta aluksen peräpeilissä.
Antti Heikinmatti / Yle

Työhönvalmennussäätiö omistaa Jähdin yhdessä Rovaniemen monitoimikeskuksen kanssa. Säätiön mukaan laivan ylläpidosta ei enää haluta maksaa euroakaan, sillä varustamo- tai matkailuliiketoiminta ei kuulu säätiön ydinbisnekseen.

Säätiössä Jähti-asioita pitkään hoitaneen henkilöstöpäällikkö Eija Kujanpään mielestä menneet kesät ovat osoittaneet, että kannattavan matkailubisneksen rakentaminen Jähdin ympärille on kovan takana.

Kannattaako turistiristeilyjen järjestäminen Perämerelle? Onko merellisellä kesämatkailulla kehittymisen mahdollisuuksia ilman turistikäyttöön sopivaa laivaa? Pitäisikö Jähti säilyttää Perämeren pohjukassa? Kenen pitäisi pelastaa Jähti Perämeren matkailutarjontaa tukemaan?