1. yle.fi
  2. Uutiset

Sahti saneli kotitalonkin pohjan

Sahtimies Kari Sipilä on oppinut perinnejuoman salaisuudet isältään ja appiukoltaan. Yhdistelemällä ja kehittelemällä hän on löytänyt oman palkitun tapansa valmistaa sahtia.

ilmiöt
Kari Sipilä on palkittu sahdin valmistaja.
Hollolaisen Kari Sipilän sahti on tummaa, mutta kirkasta.Vihtori Koskinen / Yle

Jotkut ihmiset eivät voi sietää sahdin hajuakaan. Toiset taas eivät voi ajatella juhlia ilman sahtimukia toisessa kädessä.

Hollolainen Kari Sipilä uskoo, että sahtiin suhtaudutaan varauksella huonojen ensikokemusten vuoksi.

- Sahdin lämpötilalla on suuri merkitys. Usein juhlissa sahtikannu seisoo pöydässä tuntitolkulla. Sahti lämpenee ensin kannussa ja sitten lasissa. Usein se on vähän sekaistakin, joten en ihmettele, jos toinen kerta jää kokematta.

Puhtaus on A ja O

Vuonna 2011 sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuden voittanut Kari Sipilä on sahdistaan tarkka. Hyvä lopputulos on huolellisen valmistelun ja tarkan tekoprosessin ansiota.

Suurin työ sahdin tekemisessä on pönttöjen ja astioiden peseminen.

Kari Sipilä

- Suurin työ sahdin tekemisessä on pönttöjen ja astioiden peseminen. Puhtaus on tärkeintä. Sahtiin ei saa joutua villihiivaa, sillä siitä se menee heti piloille.

Sipilä valmistaa oman sahtinsa perinteitä kunnioittaen. Hän on oppinut perinnejuoman valmistamisen salat isältään, mutta myös appiukon sahtiniksit on kuunneltu.

Vanhojen sahdintekijöiden oppeja yhdistelemällä ja omia vivahteitaan lisäämällä Sipilä on löytänyt palkitun tapansa valmistaa sahtia.

- Kuurna ja mäskinkeittopadat ovat perusvälineet. Yritän tehdä sahdistani lähes hiivatonta. Se onnistuu parhaiten, kun sahdin lappoo pariin kertaan ennen tarjoilua.

Sipilä on tarkka myös sahdin valmistuslämpötiloista. Juoma tekeytyy kuukauden päivät, minkä ajan lämpötilan on pysyttävä tasaisen viileänä.

Valmistusvälineet kehittyvät

Vuosien saatossa konkarin sahdintekovälineet ovat muuttuneet.

Kylpyhuoneeseen laitoimme puulämmitteisen vesipadan, jossa voin keittää mäskin.

Kari Sipilä

Perinteinen puinen sahtikuurna on muuttunut teräskuurnaksi ja muut valmistusastiat on kehitetty sahdin tarpeisiin. Hän on jopa rakentanut talonsa sahti mielessä.

- Kylpyhuoneeseen laitoimme puulämmitteisen vesipadan, jossa voin keittää mäskin. Arkkitehdit pitivät hommaa ihan kummallisena, koska ei nykyajan taloissa enää pitäisi patoja olla, hän naureskelee.

Lue seuraavaksi