1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Henriksson: Vankilaratkaisut vaalien jälkeen

Kataisen hallitus ei päätä uusista vankilalakkautuksista. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvioi, että vankiloiden vähentäminen ratkaistaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Vankiloiden toimitiloja selvittänyt työryhmä on esittänyt, että Suomessa lakkautetaan neljä tai viisi vankilaa vuoteen 2025 mennessä. Rikosseuraamusvirasto tekee oman esityksensä oikeusministeriölle syksyllä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan vankilalakkautukset ovat niin iso asia, että niistä on syytä päättää vasta vaalien jälkeen.

Henriksson korostaa, että vankien määrä ei Suomessa ole laskemassa. Vankipaikkojen sijoittumista eri alueille on kuitenkin syytä harkita tarkoin. Esimerkiksi Vantaan vankilaan tarvittaisiin kipeästi lisää tilaa tutkintavangeille.

Pohjoiseen ja itään lakkautuksia

Toimitilaselvityksen laatijat esittivät suurimpia muutoksia Itä- ja Pohjois-Suomeen. Lakkautuslistalla ovat Pelson, Kestilän, Juuan ja Sulkajärven vankilat ja Laukaan vankila siirrettäisiin Jyväskylään. Oulun ja Naarajärven vankiloita vahvistettaisiin.

Kakkosvaihtoehtona esitetään Juuan, Sulkavan ja Pyhäselän vankiloiden lakkautusta ja Laukaan vankilan siirtoa Jyväskylään. Pelson vankila peruskorjattaisiin ja Kestilän avovankila säilytettäisiin. Tämä vaihtoehto olisi kuitenkin ykkösvaihtoehtoa kalliimpi.

Etelään lisäpaikkoja

Etelä-Suomessa esitetään lakkautettavaksi huonokuntoinen Keravan vankila. Lisäpaikkoja tulisi Helsingin, Vantaan ja Jokelan vankiloihin. Hämeenlinnan vankilaan esitetään lisää avolaitospaikkoja ja vankipaikkoja tulisi lisää myös Vilppulaan. Käyrän vankilan toiminnot siirrettäisiin Turkuun.

Toimitiloja ja niiden kustannuksia on selvitetty Rikosseuraamusviraston rahapulan vuoksi. Rikosseuraamusviraston kokonaiskustannuksista viidesosa eli 47 miljoonaa euroa tulee toimitilakuluista. Vuokrakustannukset nousevat 11 miljoonalla eurolla mikäli suunnitellut vankilakorjaukset toteutetaan. Samaan aikaan Rikosseuraamusvirasto joutuu säästämään menoistaan 5 miljoonaa euroa vuosittain.

Tällä vaalikaudella on lakkautettu Haminan vankila.