Tuomioja: Suomalaisjoukkoja ei lähetetä rauhanturvaajiksi Golanille

Ulkoministeri pitää kuitenkin mahdollisena, että Suomi voisi lähettää sotilastarkkailijoita alueelle. Asiasta keskustellaan tällä viikolla hallituksen kesken.

Ulkomaat
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Mikko Stig / Lehtikuva

Eilen keskiviikkona israelilaislehti Haaretz kertoi, että Ruotsi ja YK neuvottelevat mahdollisesta rauhanturvaajien lähettämisestä Golanille. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt oli todennut lehden haastatteleman korkea-arvoisen viranomaislähteen mukaan, että Ruotsi voisi lähetttää joukkojaan Golanille. Ruotsin ehtona olisi, että se tapahtuisi ainoastaan osana suurempaa pohjoismaista joukkoa, johon kuuluisi Ruotsin lisäksi Suomi, Norja ja Tanska.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmoittaa hyvin selkeästi Suomen kannan rauhanturvaajien lähettämiseen Golanille.

- Me olemme YK:n varapääsihteerin kanssa keskustelleet asiasta sunnuntaina ja silloin totesimme, että Suomesta ei ole mahdollisuutta lähettää joukkoja korvaamaan UNDOFista (YK:n rauhanturvaoperaatio) Itävallan tai mahdollisesti muiden maiden vetämiä joukkoja.

- Sen sijaan katsomme tällä viikolla hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, onko meillä mahdollisuutta lisätä Golanilla ja ylipäänsä alueella olevia UNTSO-sotilastarkkailijoita. Tällainenkin pyyntö on esitetty, Tuomioja jatkaa.

Israelilaislehden uutinen virkaveli Bildtin sanomisista ei kuulostanut Suomen ulkoministerin korvaan lainkaan tutulta.

- En tiedä ollenkaan, mitä hän on itse asiassa sanonut. Täytyy sanoa, että nämä israelilaislehdet eivät aina ole luotettavimpia lähteitä.

- Se mistä on ollut aikoinaan puhetta ja on edelleenkin puhetta, on se, että jos Syyriaan tulisi poliittinen ratkaisu eli tulitaukosopimus ja siirtymäkauden järjestelyt, jotka edellyttäisivät YK:n vahvaa rauhanturvaoperaatiota, niin tällaisiin on Pohjoismaiden kesken todettu, että kaikki harkitsisivat sitä, Tuomioja toteaa.